2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Rendelet az import borok azonosíthatósága érdekében

Rendelet készül az import borok pontosabb azonosítása érdekében – jelentette be a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke a testület albizottságának rendkívüli ülése után. A javaslat érvényesítéséről már az őszi ülésszak megkezdése után azonnal dönthet a parlament. A bizottsági ülésen szóba került az idei szőlőtermés is. A gazdák szerint ugyanis a csapadékos, párás nyár tönkreteszi az őszi termést.

A Kökény család 13 hektáron, csaknem 30 éve termel szőlőt Ceglédbercelen. A családfő szerint az idei, esős nyár jelentősen rontja a termés minőségét. Az eső miatt sok helyen már a peronoszpóra és a lisztharmat is megtámadta a leveleket és a fürtöket, de a nedvesség a cukrosodást is lassítja. Borászok szerint csak akkor lehet jó az idei évjárat, ha meleg, száraz, napfényes hetek következnek, erre azonban kevés az esély. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke ennek ellenére nem számít jelentős károkra.

– A csapadékos időjárás szüret közben nem kedvez a szőlőnek, érési időszakban jobban szereti a szőlész, borász, ha nem esik az eső, hát ezzel együtt kell élni. Egy szerencsénk van, hogy a természet három héttel előbb indult, a korai fajták most már megértek, meg fognak érni, úgy néz ki, bízunk benne, hogy ez nem fog elhúzódni, ami kedvezőtlenül hatna a minőségre – mondta Frittmann János.

Nemcsak az idei szőlő minősége, hanem az abból készült borok nyomonkövethetősége is kiemelt téma volt a mezőgazdasági bizottság illetékes albizottságának rendkívüli ülésén. Szakmaközi szervezetek javaslatára ősszel a parlament elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely az egyszerű kategóriájú, asztali borok számára kötelezővé tenné egy úgynevezett tanúsító védjegy használatát. „Ez egy jelentős lépés lenne, hiszen innentől kezdve tételesen nyomonkövethető a termék, mi több egy tanúsító védjegy kiadását ellentételezéshez lehet kötni, azaz ezt konkrét forintosított összegért lehet esetleg kiadni” – közölte Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság fideszes elnöke.

Idén nyáron egyszer már szigorodtak a borok forgalmazására vonatkozó szabályok. Egy kormányrendelet ugyanis az import borok forgalomba hozatali eljárásának idejét 15 napról 90-re növelte.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!