2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Gazdaság

Régóta esedékes gigászi felújítások következnek

Idén közel 600 kilométernyi régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút újul meg csaknem 87 milliárd forintnyi európai uniós forrásból. A felújítások során nemcsak kátyúznak, de helyreállítják az út menti vízelvezető árkokat és padkákat is. A beruházástól a közlekedésbiztonság javulását várják.

Szlalomozva közlekednek az autók a kátyúk miatt a Veszprém és Szabadbattyán közti mellékúton. Ezt és a megyében még három másik mellékutat is csaknem 5,5 milliárd forintból újítja fel idén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. – Az elmúlt tél csapadékos időjárása nagymértékben lerontotta az úthálózatot, a társaságunk nagy erőfeszítéssel dolgozik azon, hogy felszámolja azt a kátyúhelyzetet, ami kialakult, de igazából egy országos útfelújítási program tenné azt lehetővé, hogy egy jó minőségű és alacsony költségvetésű fenntartási munkával ellátott úthálózatot jelentsenek – fogalmazott Mázsi Attila vezérigazgató.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sem az esővíz tölti majd fel az útburkolat hiányzó darabjait. Az országos útfejlesztések egy tizedét ebben a régióban hajtják végre.

„Korlátlan fejlesztésre szükség van az országnak ezen a szerény vidékén – mondta Demeter Ervin kormánymegbízott. – Amit 2013-ban a mellékutakra tudunk fordítani, az 87 kilométernek lesz a felújítása, és ez közel 10 milliárd forint ráfordítást igényel, 9,6 milliárd forintot pontosan” – tette hozzá a politikus.

Idén 600 kilométernyi alsóbbrendű útszakaszt újítanak fel országszerte csaknem 87 milliárd forint európai uniós forrásból. A teljes körű felújítások magukban foglalják a burkolat megerősítését, a kopóréteg cseréjét, valamint a vízelvezető árkok és az átereszek rendbehozatalát is.

– Nem fog Budapest ebből kimaradni, csak más lesz a finanszírozási arány – közölte Csepreghy Nándor helyettes államtitkár. Mivel a közép-magyarországi régió fejlettebb a többinél, ezért jövőre már nem részesülhet ugyanolyan arányban az uniós támogatásból. „A 2014–2020 közötti időszak költségvetési tárgyalásai valóban a pénzügyi keretek tekintetében lezáródtak, most arról vitatkozunk egymással, vagy arról próbálunk megállapodni, hogy ezeket a pénzeket hogyan, miként lehet felhasználni – fogalmazott Csepreghy. – Az útfelújítások függetlenül attól, hogy a közép- magyarországi régió valóban fejlettnek számít, itt sem szűnhetnek meg, amit nem lehet európai uniós forrásból megoldani, azt a hazai költségvetésnek kell finanszíroznia” – tette hozzá.


A beruházásoktól a közlekedésbiztonság javulását várja a fejlesztési minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!