2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Gazdaság

Rácz András: Kincs Magyarország természeti öröksége

Magyarország természeti öröksége, természeti tőkéje olyan kincs, amellyel sok más európai ország nem büszkélkedhet, mert felélte az elmúlt évszázadokban - mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára a Somogy megyei Nagybajomban kedden a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) állattartó telepei megújításának záróeseményén.

  • Rácz András: Kincs Magyarország természeti öröksége

Závoczky Szabolcs, a DDNP igazgatója elmondta: a park 462 millió forint uniós és hazai forrásból három állattartó telepét újította fel az elmúlt években.

A megújult állattartó telepek egyike a Nagybajomhoz tartozó, gyéren lakott Homokpusztán van - hangsúlyozta Czeferner Józsefné, Nagybajom polgármestere. Úgy vélte, amellett, hogy a beruházás jó példája az ember és a természet harmóniájának, a homokpusztai telep lendületet adhat a térségnek, a tervezett évi 1500-nál is több látogatót fogadhat.

Az Agrárminisztérium államtitkára megjegyezte: a kormány 2014 és 2020 között a Környezeti és energiahatékonysági operatív programból 38 milliárd forintot különített el a 10 nemzeti parki igazgatóság természetvédelmi fejlesztéseihez, a pénzből 92 beruházás valósul meg és 100 ezer hektáron javul a környezet állapota.

A projektek 60 százaléka élőhelyrekonstrukció, 13 százaléka az élőhelykezeléshez tartozó infrastruktúrafejlesztés, 10 százaléka a védett értékek bemutatását szolgálja, emellett jut forrás a természetvédelmi őrök eszközállállományának javítására, s egyebek mellett a monitorozásra is - közölte.

Móring József Attila, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője, utalva a trianoni békeszerződés évfordulójára, arról szólt, hogy e tragédia következményeként Magyarországtól elvették természeti erőforrásainak kétharmadát, így a természetre szánt forrásoknak kiemelkedő jelentőségük van.

Závoczky Szabolcs, a DDNP igazgatója tájékoztatott arról, hogy a Barcshoz tartozó Drávaszentesen karámrendszer és szociális létesítmény épült, Nagybajom-Homokpusztán a racka juhok tartására alkalmas hodályt emeltek, a pásztoréletet bemutató kiállítást nyitottak, felújították az állattartásra szolgáló épületeket, a Tolna megyei Nagydorogon pedig a cikta juhok tartását szolgáló telepüket fejlesztették, s mezőgazdasági gépeket vásároltak a területek kezeléséhez.

Hozzátette, mindezzel jelentősen javulnak az őshonos állattartás és -tenyésztés feltételei a három helyszínen, ahol mintegy 1300 állatot, szürkemarhát, racka és cikta juhot tartanak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!