2022. 07. 07. Csütörtök Apollónia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napi aktuális 06:30

Gazdaság

Perelni fognak?

Nem állnak el a pertől az áramszolgáltatók. Szerintük az energiahivatal jogtalanul járt el azzal, hogy nem fogadta el jogos költségként az új közterheket. Egy hete törvény tiltja az energiaszolgáltatóknak, hogy érvényesítsék áraikban a tranzakciós illetéket és a közmű-vezetékadót.

Az áramszolgáltatók a Magyar Energia Hivatal decemberi határozatának felülvizsgálatát kérték a közigazgatási bíróságtól. Álláspontjuk szerint a hivatal jogszabályt sértett, amikor a lakossági tarifák felülvizsgálatakor nem fogadta el jogos költségként az új közterheket. Januártól a cégek is fizetik a tranzakciós illetéket és a közmű-vezetékadót. „Az első- és másodrendű felperes a keresetlevélben meghatározott tartalommal tartja fenn, változatlan formában a kereseti kérelmét” – fogalmazott Légrádi Gergely, az Elmű-Émász jogi képviselője.


Az áramszolgáltatók nem követték a Tigáz példáját, és nem álltak el a pertől. Pedig a múlt hét óta törvény tiltja az energiaszolgáltatóknak, hogy érvényesítsék áraikban a tranzakciós illetéket és a közmű-vezetékadót. „Törvény írja elő, hogy a felperesek által megjelölt adó jellegű költségeket ne vegye figyelembe a hivatal a rendszerhasználati díj megállapítása kapcsán. A törvény szól arról is, hogy ezt a folyamatban lévő bírósági eljárásokban is alkalmazni kell. Ez megalapozza a felperes keresetének elutasítását” – mondta Bokrosi Jusztina, a Magyar Energia Hivatal jogtanácsosa.

Az Elmű-Émász csoport jogi képviselője szerint a törvény nem visszamenőleges hatályú.

A bíróság március 26-án hirdeti ki határozatát. A döntés a lakossági áram árára nem lesz hatással. A múlt héten megszavazott törvény ugyanis kimondja azt is, hogy ha a bíróság hatályon kívül helyezi az Energia Hivatal határozatát, a döntés addig nem lép érvénybe, amíg a hivatal új határozata jogerőre nem emelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!