2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Gazdaság

Pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő nem jelezte, hogy az új koronavírus okozta világjárvány gazdasági hatásai miatt módosítaná az egyes államadósok felülvizsgálatának idei menetét.

  • Pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

A cég 2020-ra összeállított menetrendjében Magyarország most először kerül sorra.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 25-ére tűzte ki.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A Moody's várhatóan az európai és a fő amerikai piacok zárása után, késő éjjel jelenti be döntését Londonban.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások idei első felülvizsgálatát, mindketten február 14-én.

Az S&P aznap felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést.

A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor's a magyar osztályzati kilátás februári javításához fűzött elemzésében még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.

Az új koronavírus okozta járvány azóta globálissá vált sokkja miatt azonban a nagy londoni elemzőházak folyamatosan és drasztikusan rontják globális és regionális növekedési előrejelzéseiket.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics legújabb, jelentősen felülvizsgált prognózisa szerint az euróövezet hazai összterméke az idei második negyedévben várhatóan 12,5 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben, sokkal nagyobb mértékben, mint a 2008-2009-es válság idején.

A cég azzal számol, hogy ebben a környezetben a feltörekvő európai gazdaságok teljesítménye 2020 egészében átlagosan 2 százalékkal csökken, jövőre ugyanakkor az eddig vártnál jóval gyorsabban, 3,3 százalékkal emelkedik.

A térségi átlagon belül a ház Magyarországon az idén 2 százalékos GDP-visszaesést, jövőre 3,8 százalékos növekedést valószínűsít.

Más londoni elemzői várakozások szerint ugyanakkor a magyar gazdaság éves recesszió nélkül átvészelheti a járványos időszakot.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) azt valószínűsíti, hogy a régióban a magyar gazdaság felülteljesítő lesz: a ház Magyarországon 0,8 százalékos GDP-növekedést vár 2020 egészére.

A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg.

A Fitch és a Standard & Poor's tavaly egyaránt "BBB"-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody's a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én módosította a magyar szuverén osztályzatot, amikor visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a most is érvényes "Baa3"-ra javítva a magyar besorolást.

Magyarország azóta hét előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében, legutóbb tavaly október 25-én. Ezek közül a cég hat alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer - 2018. november 23-án - megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!