2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

Pénteken vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő nem jelezte, hogy az új koronavírus okozta világjárvány gazdasági hatásai miatt módosítaná az egyes államadósok felülvizsgálatának idei menetét.

  • Pénteken vizsgálja a magyar adósosztályzatot a Moody's

A cég 2020-ra összeállított menetrendjében Magyarország most először kerül sorra.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 25-ére tűzte ki.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat - egyenként két-két - időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A Moody's várhatóan az európai és a fő amerikai piacok zárása után, késő éjjel jelenti be döntését Londonban.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások idei első felülvizsgálatát, mindketten február 14-én.

Az S&P aznap felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB/A-2" szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést.

A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén "BBB" fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor's a magyar osztályzati kilátás februári javításához fűzött elemzésében még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.

Az új koronavírus okozta járvány azóta globálissá vált sokkja miatt azonban a nagy londoni elemzőházak folyamatosan és drasztikusan rontják globális és regionális növekedési előrejelzéseiket.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport, a Capital Economics legújabb, jelentősen felülvizsgált prognózisa szerint az euróövezet hazai összterméke az idei második negyedévben várhatóan 12,5 százalékkal zuhan negyedéves összevetésben, sokkal nagyobb mértékben, mint a 2008-2009-es válság idején.

A cég azzal számol, hogy ebben a környezetben a feltörekvő európai gazdaságok teljesítménye 2020 egészében átlagosan 2 százalékkal csökken, jövőre ugyanakkor az eddig vártnál jóval gyorsabban, 3,3 százalékkal emelkedik.

A térségi átlagon belül a ház Magyarországon az idén 2 százalékos GDP-visszaesést, jövőre 3,8 százalékos növekedést valószínűsít.

Más londoni elemzői várakozások szerint ugyanakkor a magyar gazdaság éves recesszió nélkül átvészelheti a járványos időszakot.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) azt valószínűsíti, hogy a régióban a magyar gazdaság felülteljesítő lesz: a ház Magyarországon 0,8 százalékos GDP-növekedést vár 2020 egészére.

A Moody's Investors Service jelenlegi "Baa3" magyar államadós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg.

A Fitch és a Standard & Poor's tavaly egyaránt "BBB"-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody's a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.

A Moody's legutóbb 2016. november 4-én módosította a magyar szuverén osztályzatot, amikor visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi "Ba1"-ről a most is érvényes "Baa3"-ra javítva a magyar besorolást.

Magyarország azóta hét előre kitűzött felülvizsgálati időpontban szerepelt a Moody's menetrendjében, legutóbb tavaly október 25-én. Ezek közül a cég hat alkalommal nem hajtott végre újabb felülvizsgálatot, egyszer - 2018. november 23-án - megerősítette a magyar államadós-besorolást és az osztályzat stabil kilátását.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!