2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Partnerségi megállapodás az ágazati jogszabályok előkészítésére

Partnerségi megállapodást kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyolc szakmai szervezettel. A különféle ágazatok képviselői a jövőben együttműködnek és bele is szólhatnak a különféle jogszabályok előkészítésébe. A szaktárca a jogszabály-tervezeteket legkésőbb a kormányzati szervekkel való egyeztetés megkezdésekor megküldi a stratégiai partnereknek.

A harmadik kerületi Békásmegyeri lakótelepen a közös képviselő hónapokig azon dolgozott, hogy az itt élő több mint ezer család a rezsi mellett a közös költségért is kevesebbet fizessen. Végül egy 60 négyzetméteres lakásnál 7900 forintról 7500 forintra csökkent a havi díj.

Egyelőre azonban nem mindenhol tudták ezt így megoldani. A közös költség ugyanis több tételből áll össze, és ezek közül csak az egyik a közüzemi szolgáltatás ára. A januártól érvénybe lépett rezsicsökkentés tehát a mostani közösköltségszámlákon még nem mindenhol jelent meg. A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége türelemre inti azokat a társasházakat, ahol még nem lett kisebb a közös költség.

„Havonta nem tudják a társasházak a rezsiköltséget követően csökkenteni a közös költséget, tehát ez csak elszámoláskor fog valójában jelentkezni – közölte Farkas Tamás. – Úgyhogy arra kérem az érintetteket, hogy legyenek addig türelemmel, amikorra rendelkezésre áll a teljes évre a fogyasztott mennyiség rezsicsökkentésben érvényesíthető összeg nagysága, és akkor érvényesíteni kell és lehet” – fűzte hozzá a szövetség elnöke.

A rezsicsökkentésről szóló törvény szakmai és társadalmi vitájában részt vett a lakásszövetkezetek szövetsége is. Fónagy János elmondta, velük már évek óta sikeresen dolgozik együtt a minisztérium. Rajtuk kívül még 7 szakmai szervezettel kötött most megállapodást a fejlesztési tárca.

„A stratégai együttműködéseknek az a lényege, hogy a minisztériummal sok év, esetenként évtizede együttműködő szakmai érdekvédelmi szervezetek ne csak a kész törvényszövegeket, az általunk összeállított kész törvényszövegeket kapják meg véleményezésre, hanem ezeknek a szövegeknek a kialakításánál, a jogalkotási szándék felmerülésének pillanatától rész vegyenek” – közölte Fónagy János államtitkár.

Az ágazati jogszabályok előkészítésében ezentúl rendszeresen részt vesz majd a többi közt a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és például a Magyar Útügyi Társaság is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!