2024. 02. 21. Szerda Eleonóra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Partnerségi megállapodás az ágazati jogszabályok előkészítésére

Partnerségi megállapodást kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyolc szakmai szervezettel. A különféle ágazatok képviselői a jövőben együttműködnek és bele is szólhatnak a különféle jogszabályok előkészítésébe. A szaktárca a jogszabály-tervezeteket legkésőbb a kormányzati szervekkel való egyeztetés megkezdésekor megküldi a stratégiai partnereknek.

A harmadik kerületi Békásmegyeri lakótelepen a közös képviselő hónapokig azon dolgozott, hogy az itt élő több mint ezer család a rezsi mellett a közös költségért is kevesebbet fizessen. Végül egy 60 négyzetméteres lakásnál 7900 forintról 7500 forintra csökkent a havi díj.

Egyelőre azonban nem mindenhol tudták ezt így megoldani. A közös költség ugyanis több tételből áll össze, és ezek közül csak az egyik a közüzemi szolgáltatás ára. A januártól érvénybe lépett rezsicsökkentés tehát a mostani közösköltségszámlákon még nem mindenhol jelent meg. A Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége türelemre inti azokat a társasházakat, ahol még nem lett kisebb a közös költség.

„Havonta nem tudják a társasházak a rezsiköltséget követően csökkenteni a közös költséget, tehát ez csak elszámoláskor fog valójában jelentkezni – közölte Farkas Tamás. – Úgyhogy arra kérem az érintetteket, hogy legyenek addig türelemmel, amikorra rendelkezésre áll a teljes évre a fogyasztott mennyiség rezsicsökkentésben érvényesíthető összeg nagysága, és akkor érvényesíteni kell és lehet” – fűzte hozzá a szövetség elnöke.

A rezsicsökkentésről szóló törvény szakmai és társadalmi vitájában részt vett a lakásszövetkezetek szövetsége is. Fónagy János elmondta, velük már évek óta sikeresen dolgozik együtt a minisztérium. Rajtuk kívül még 7 szakmai szervezettel kötött most megállapodást a fejlesztési tárca.

„A stratégai együttműködéseknek az a lényege, hogy a minisztériummal sok év, esetenként évtizede együttműködő szakmai érdekvédelmi szervezetek ne csak a kész törvényszövegeket, az általunk összeállított kész törvényszövegeket kapják meg véleményezésre, hanem ezeknek a szövegeknek a kialakításánál, a jogalkotási szándék felmerülésének pillanatától rész vegyenek” – közölte Fónagy János államtitkár.

Az ágazati jogszabályok előkészítésében ezentúl rendszeresen részt vesz majd a többi közt a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete és például a Magyar Útügyi Társaság is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!