2024. 06. 17. Hétfő Laura, Alida napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Palkovics: 100 éves lemaradást kell behozni

Száz év lemaradását próbálják meg behozni a következő tíz évben Jász- Nagykun-Szolnok megyében -jelentette ki innovációs és technológiai miniszter miután egyeztetett Északkelet-Magyarország gazdaságfejlesztési stratégiájáról Szolnokon. Palkovics László hangsúlyozta: A 2030-ig tartó pénzügyi időszakban a megye ezerkilencszáz- milliárd forintot fordíthat gazdaság fejlesztésre.

  • Palkovics: 100 éves lemaradást kell behozni

A jó hír, hogy Magyarország az elkövetkező tíz évben egy olyan fejlesztési időszaknak néz elébe, amikor- mi abban bízunk-, hogy a forrásoknak a megléte ezeknek az elképzeléseknek, ezeknek az ötleteknek a megvalósítását nem fogja limitálni. Tavaly decemberben megállapodás született az EU újgenerációs fejlesztési alapjainak a felhasználásáról. Megállapodás született a következő időszak tervezéséről.

Így mindösszesen tizenötezer milliárd forintról beszélhetünk, ami az Európai Unió irányából érkezik. Persze, ez a mi pénzünk egy meghatározott struktúrában és a magyar költségvetés, a magyar közösség ezt reményeink szerint meg is tudja duplikálni

– jelentette ki a tárcavezető.

Hubai Imre, a megyei közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) elmondta: a turizmus, az agrárium, az élelmiszeripar azok a területek, amelyeket fejlesztéssel a megye a javára tud fordítani.

Az úthálózat rekonstrukciója, a Zagyva, a Tisza, a Körösök hasznosítása, a hordalék, a biomassza és a körforgásos gazdálkodás olyan területek, amelyekben óriási innovációs lehetőség van - jegyezte meg.

Felhasználva a digitalizáció vívmányait olyan elektronikai ipart szeretnének a megyében kialakítani, amely a kormány közreműködésével versenyképessé teszi a megye kistelepüléseit, a járásközpontokat és ezzel együtt az ott élőket is - fűzte hozzá.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) történelmi jelentőségűnek nevezte a 2030-ig tartó tízéves fejlesztési programot.

A program költségvetése a megyére vonatkoztatva 1600 milliárd forint, Szolnok városra 330-340 milliárd forint

- számolt be. Szolnokon fontos a város megtartó képességének növelése és a szolnokiság, mint identitás erősítése - mondta, hozzátéve: ahhoz, hogy a fiatalok visszatérjenek a városba, munkahelyek, megfelelő bér és lakhatás szükséges, valamint egy olyan térség, ahol érdemes élni, ahol magas színvonalú az egészségügy, az oktatás, a kultúra.

Kiemelte: a város a MÁV-Start és a Stadler együttműködésének köszönhetően a vasúti gépgyártás központjává válhat az országban, erre az alapra lehet építeni. Szeretnék emellett, hogy a műtrágya- illetve kénsavgyártással Szolnokon újra jelentőssé váljon a vegyipar. A városvezető szerint a Debreceni Egyetemmel való együttműködésből következnie kell a műszaki, valamint az egészségügyi felsőoktatás jelentős erősödésének Szolnokon.

Ez a szakképzéssel kiegészülve a munkaerőigényt magas szinten tudja biztosítani

- hangsúlyozta Szalay Ferenc.

Az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna létrehozásának célja Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék országhatárokon átnyúló hatású, átfogó fejlesztése. A Tokaj-Zemplén térségre önálló fejlesztési terv készül. A gazdaságfejlesztés fókuszában a zóna húzóágazatai, a jármű- és gépipar, a vegyipar, a műanyag- és gumiipar, az egészségipar, az elektronika és IT, a mezőgazdaság és a ráépülő feldolgozóipar, valamint a turizmus áll.

HírTV - MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!