2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Paksi bővítés: több ezer munkásra lesz szükség

Hazai vállalkozóknak indul tájékoztató kampány a paksi atomerőmű bővítéséről. A tervek szerint a magyar beszállítók aránya eléri majd a 30 százalékot. A beruházást előkészítő cég vezetője azt mondta: több ezer munkásra lesz szükségük.

Az atomerőmű bővítése a két éve elfogadott nemzeti energiastratégia része. „A városnak és a térségnek érdekében áll a bővítés, és az elemzések azt is mutatják, hogy az országnak is előnyös, ha Pakson lesz a bővítés. Ezt hívják kölcsönös egymásra utaltságnak” – mondta Hajdú János polgármester.

A tervek szerint két új, 1000-1600 megawatt teljesítményű blokk épül, élettartamuk főberendezés-csere nélkül hatvan év. A reaktorokat gyártó céget még nem választották ki, a magyar beszállítói aránynak el kellene érnie a 30 százalékot. Az érdeklődés nagy, már 450 cég jelentkezett, de a szigorú minőségi követelményeknek alig 160 felelt meg.

„Jelenleg is van egy vállalkozói kör, amely atomerőműben dolgozik, viszont ennél jóval nagyobb számú vállalkozásra van szükség – véli az MVM Paks II. Zrt. vezérigazgatója, Nagy Sándor. – Ez azt jelenti, hogy az építkezés során akár több ezer különböző munkás kell hogy itt dolgozzon.” A paksi bővítésre uniós forrás is juthat 2014 és 2020 között.

„Ez nagyon korai felkészülés akár egy versenyhelyzetre, de mindezeket valószínű be tudjuk tagolni az európai uniós fejlesztésekbe is. Összhangot kell teremteni, látnunk kell a feladat nagyságát, ütemezését és fontosságát” – mondta Jenőfi György gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Az új paksi blokkok várhatóan 2025 és 2030 között kezdenek termelni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!