2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Ötszázalékos növekedéssel szárnyal a hazai gazdaság

Kifejezetten impozáns európai és régiós összehasonlításban is a magyar gazdaság növekedése, amely éves összevetésben a harmadik negyedévben elérte az öt százalékot. Az elemzők szerint egész évre kitart a lendület.

  • Ötszázalékos növekedéssel szárnyal a hazai gazdaság

Az Európai Unióban messze a leggyorsabb növekedést érte el a magyar gazdaság a harmadik negyedévben – derült ki az Eurostat adataiból. Éves összevetésben az első, míg negyedéves összehasonlításban Lengyelország mögött a második helyen áll hazánk. A Központi Statisztikai Hivatal tegnap tette közzé, hogy a vizsgált időszakban a nyers adatok szerint öt, a kiigazított számok szerint pedig 4,8 százalékos volt a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ehhez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járultak hozzá a legnagyobb mértékben.

– Számos kedvezőtlen fejlemény – így a brexit, a kereskedelmi háborúk, valamint a német és kínai lassulás – övezi a magyar gazdaság teljesítményét. Ha mindez nem volna, a növekedés akár a hat százalékot is megközelíthette volna – közölte lapunkkal Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője. Kiemelte, hogy a hazai növekedés kifejezetten impozáns európai és régiós összehasonlításban, az euróövezethez képest a bővülési többletünk négy százalékpont közelében maradt. Ez azt mutatja, hogy a hazai gazdaság határozott felzárkózási pályán van.

 

 

– A következő negyedévekben fokozatosan lassulhat a GDP dinamikája, de nem várható látványos fékezés. Idén továbbra is 4,9 százalékos növekedésre lehet számítani, míg jövőre 3,7 százalékosra. A belső keresleti tényezők azonban felfelé mutató kockázatokat jelentenek a növekedés ütemére – tette hozzá az elemző.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője úgy ítélte meg, hogy az egész évi növekedés rendkívül közel maradhat az öt százalékhoz.

Ez a költségvetés számára pedig azt jelenti: kisebb pénzügyi impulzusra lehet szükség ahhoz, hogy a kedvező teljesítményt jövőre is fenn lehessen tartani. Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a gazdaság belső motorjai jelenleg, annyira erősek, hogy markánsan ellensúlyozni tudják a külső környezet lassulásának hatásait.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyképesség további javítására, az export magas szinten tartására és az oktatás fejlesztésére lehet szükség annak érdekében, hogy a magyar növekedés továbbra is lényegesen meghaladja az uniós átlagot.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!