2022. 10. 02. Vasárnap Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 22:15

Gazdaság

Óriási segítség lehet a növekedési hitelprogram

Január elseje óta az őstermelők és családi gazdálkodók is igénybe vehetik a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramját, amivel a mezőgazdaságban tevékenykedők szélesebb köre juthat forráshoz. Az olcsó kamatozású hitelt a termelők a régi hiteleik kiváltására, forgóhitel helyettesítésére, vagy épp földvásárláshoz is felhasználhatják.

Magyarországon mintegy 500 ezer őstermelő és családi gazdálkodó van, ők eddig nem vehették igénybe a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedvezményes kamatozású hitelkonstrukcióját. „A kamara kezdeményezte a kkv-törvény megváltoztatását, ami annyit jelent, hogy (…) ezt a 2,5 százalékos hitelt kiterjesszék a családi gazdálkodókra is, őstermelőkre, mivel kormányprogram az is, hogy a családi gazdaságok arányát 90 százalékra emeljék, a társas vállalkozásokét pedig 20 százalékra” – mondta a Hír TV-nek Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád megyei elnöke.

Az őstermelők szerint óriási segítséget adhat a hitel, hisz a vetőmagtól kezdve a műtrágyáig mindent időben meg tudnak vásárolni. „Egy-egy kisebb gazdaságnak is igen komoly költséget jelent a szezonkezdet. Vetőmag, növényvédő szer, műtrágya – hatalmas kiadás minden kistermelőnek. Nyilván erre valamilyen szinten lehet készülni, készülnek is a kollégák, de sokkal könnyebben lehet tervezni egy szezonkezdést, ha tudjuk, hogy egy ilyen kedvezményes hitellehetőség van a háttérben” – véli Barna Károly szatymazi őstermelő.

A termelők közül azonban sokaknak olyan rossz emlékeik vannak a devizahitelekről, hogy már a növekedési hitelprogramot sem merik igénybe venni, inkább kivárnak. „Én úgy gondolom, hogy az elkövetkező tavasz fogja, illetve annak kell bebizonyítania, hogy ez a hitel egy tartható, alacsony kamatozású hitel. Nem a bankárok kénye-kedvétől függ a kamatemelés, hanem a magyar állam garantálja. Ezt lesz nehéz megértetni a gazdálkodókkal, hogy a bank csak közvetítő és ez a magyar államnak a pénze, ami a gazdálkodóknak segítségnyújtásra szolgál” – mondta Vass Tibor zákányszéki családi gazdálkodó.

Januártól a felvehető hitel összege is emelkedett, háromról tízmilliárdra. Az MNB várakozásai szerint ezzel elsősorban a középvállalatok beruházásainak megvalósítását segíthetik elő, aminek jelentős szerepe lehet a foglalkoztatottság további növelésében is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!