2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Gazdaság

Orbán: Mellbevágó a bankok kartellezése

A bankok kartellezéséről beszélt a Kossuth rádiónak adott nyilatkozatában a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a pénzintézetek magatartása is azt bizonyítja, hogy minél előbb megoldást kell találni a devizahitelesek problémáira.

A bankok kartellezéséről beszélt a Kossuth rádiónak adott nyilatkozatában a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint a pénzintézetek magatartása is azt bizonyítja, hogy minél előbb megoldást kell találni a devizahitelesek problémáira.

E-mailek és kézzel írott jegyzetek is alátámasztják, hogy a bankok 2011-ben egymással összejátszva akadályozták a végtörlesztést. A Gazdasági Versenyhivatal elnöke a Hír Televízióban is hangsúlyozta, hogy elmarasztaló határozatukat számos konkrét bizonyíték támasztja alá. „Vannak olyan dokumentumok, amiből egyértelműen kiderül, hogy a résztvevők információkat, adatokat cseréltek, tehát kiszámíthatóvá tették egymás magtartását, és másrészt pedig a közös célt is megfogalmazták” – mondta Juhász Miklós.

Mellbevágónak nevezte a banki összejátszást a miniszterelnök. „Itt azért olyan dolog történik, ami nem történhetne meg egy civilizált országban, hát így nem lehet bánni az emberekkel” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor a Kossuth rádiónak azt mondta: ez a történet is azt támasztja alá, hogy az igazságszolgáltatásnak a lehető leggyorsabban lépnie kell a devizahitelesek érdekében. „A magyar kormány nincs abban a helyzetben – az alkotmányos berendezésünkből következik ez –, hogy sürgesse az igazságszolgáltatást, de az olyan esetek, mint például ez a felszínre került kartellezés, a bankok törvényellenes összejátszása, ez mind sürgetően kellene, hogy hasson az igazságszolgáltatásra. Ha tegnap megszületett volna az állásfoglalás, már akkor is késő lenne, ez az én személyes álláspontom” – fogalmazott a miniszterelnök


A kormányfő a felvételről sugárzott beszélgetésben kitért arra is: a devizahitelek ügyében két fő kérdésben várnak jogi állásfoglalásra. Az egyik az, hogy ha a bankok a devizaalapú hitelek nyújtásakor előnyben voltak az adósokkal szemben, akkor az árfolyamváltozásból fakadó veszteséget nem nekik kell-e viselniük. A másik kérdés az egyoldalú kamatemelések megítélése. A jogegységi döntés szükségességével a Kúria is egyetért. Indítványukat november 25-én hozzák nyilvánosságra, döntés pedig december közepén várható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!