2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Gazdaság

Olcsóbb lesz - nekik érdemes lesz várniuk a lakásvásárlással

Érdemes várni a lakásvásárlással az első saját otthonba költöző fiataloknak és azoknak, akik a jelenleginél kisebb lakást vásárolnának. Januártól az eladott ingatlan értékének négy százalékát kell megfizetni. A 35 évnél fiatalabb, első lakáshoz jutóknak azonban csak az illeték felét kell leróni. Azok pedig, akik nagyobból kisebb lakásba költöznek, mentességet kapnak.

Azt magyarázza az egyik debreceni ingatlaniroda munkatársa, hogy a nagyobb helyett kisebb lakást vásárlók és a 35 évnél fiatalabb, első otthonhoz jutók lehetnek a nyertesei a jövő évi változásnak. A fiataloknak a 15 milliónál olcsóbb ingatlan esetében csak az illeték felét kell megfizetni januártól. Az, aki kisebb értékű lakásba költözik, egyáltalán nem fizet. A befektetési szándékkal nagyobb lakást vásárlók viszont jobb, ha igyekeznek, esetükben jövőre akár duplájára is nőhet az illeték. „A vesztesei azok lesznek, akik kis lakásból vagy kisebb értékű ingatlanból nagyobbra akarnak váltani, mert ott az illeték mértékében már kedvezményt nem vehetnek igénybe, egységessé válik az illeték mértéke. Illetve azok, akik valamikori szülői örökölt ingatlanok eladását vagy vásárlását fogják megvalósítani” – fogalmazott Zellei István ingatlanszakértő.


Januártól egységesen négyszázalékos illetéket kell fizetni a lakásvásárlás után, a jelenleg érvényben lévő sávos rendszer alsó mértéke, a kétszázalékos illeték megszűnik. Az ingatlanközvetítők arra számítanak, hogy idén már nem
lesz jelentős mozgás a piacon. „2012 végéhez közeledve nem számítunk arra, hogy az ingatlanközvetítés terén nagyobb változás következne be. 2013 elején azt látjuk, hogy elsősorban a 35 év alattiak tudnak majd kedvezőbb feltételekkel vásárolni” – nyilatkozta Szabó Renáta ingatlanértékesítő.

8,4 millió forint – ennyi most a debreceni átlagos lakásár, a családi házaknál ugyanez 14-16 millió forint között mozog. Ezt figyelembe véve egy cívisvárosi fiatal januártól nagyjából százezer forinttal fizet majd kevesebb illetéket első lakása vásárlásánál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman megint beleszállt Magyarországba

David Pressman amerikai nagykövet ismét kioktatja a kormányt és Putyin-pártisággal vádolja és bírálja Orbán Viktort a hétfői, Magyar Külügyi Intézetben elmondott beszéde miatt egy, a szerkesztőségünknek eljuttatott levelében, amelyben az AmCham Patrons vacsoráján elmondottakat írták le.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Újabb bolt lesz zárva december 24-én

Az összes magyar üzletét bezárja a Libri december 24-én. A cég ezzel akar hozzájárulni a munkatársai ünnepi kikapcsolódásához - írja a Világgazdaság.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!