2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Októberben szezonális hatások is csökkentették a foglalkoztatottak számát

Munkaerőpiaci szempontból október felemás hónap volt, hiszen szezonális hatások miatt ebben a hónapban általában a foglalkoztatottak száma némi visszaesést mutat - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán reagálva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)friss adataira.

  • Októberben szezonális hatások is csökkentették a foglalkoztatottak számát

A KSH pénteken közölte: októberben a foglalkoztatottak száma az előző hónaphoz képest 31 ezerrel, a tavaly októberihez képest pedig 72 ezerrel volt kevesebb. Augusztus-októberben a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék volt, a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 482 ezer volt, 38 ezerrel, 0,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bodó Sándor kiemelte, ágazati téren nem figyelhető meg jelentős változás, a munkaerőpiacon belül továbbra is a szolgáltató szektorban és a feldolgozóiparban a legnehezebb a helyzet, miközben az építőipart és a mezőgazdaságot kevésbé érinteti a járvány - jegyezte meg.

A távmunka aránya újra emelkedni kezdett októberben miután a nyári hónapokban ezen a területen csökkenés volt megfigyelhető - mondta az államtitkár utalva arra, hogy a távmunka aránya a márciusi 7,6 százalékról áprilisra 17 százalékra nőtt.

Bodó Sándor a minisztériumi programokat ismertetve megjegyezte, hogy míg tavasszal a csökkentett bértámogatás és a munkahelyvédelmi támogatás volt a fő irány, ősszel az ágazati bértámogatásokra helyezik a hangsúlyt. A tárca azokat a speciális területeket célozza meg a segítségnyújtással, amelyek a legnehezebb helyzetbe kerültek a járvány miatt. Iskolai végzettség szempontjából ilyenek az alapfokú végzettséggel rendelkezők, akik körében 10 százalék felett van a munkanélküliségi ráta. Jelentősek az eltérések területi szempontból is, míg Észak-Magyarországon 10 százalék közelben van a munkanélküliség, az ország nyugati részén a ráta mindössze 2,2,-2,7 százalék - mutatott rá utalva arra, hogy a 25 év alattiakat is támogatja a minisztérium.

Ötödik hónapja csökken a regisztrált álláskeresők száma

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint 2020 novemberében 296,5 ezer regisztrált álláskeresőt tartott számon. Bár az előző év azonos időszakához képest ez mintegy 50 ezres növekedést jelent, kiemelendő, hogy a járványhelyzet ellenére a mutató már ötödik hónapja csökken - hívta fel a figyelmet pénteki közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A kormány gazdaságvédelmi intézkedései tehát érdemben segítették a munkaerőpiac stabilitásának megtartását, a munkahelyek megőrzését - idézte a közlemény Bodó Sándort, a minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárát.

A Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből kiderül, hogy a 2020. augusztus-októberi időszakban 4 millió 482 ezer volt a foglalkoztatottak létszáma. Az egy évvel korábbi szinthez képest az elsődleges munkaerőpiacon 3,5 ezerrel többen dolgoztak, miközben a közfoglalkoztatásban 17 ezerrel kevesebben. 2010 óta a teljes foglalkoztatotti létszám több mint 800 ezerrel nőtt, a foglalkoztatási ráta 54,1 százalékról 70,2 százalékra javult, míg a munkanélküliségi ráta 11,8 százalékról 4,3 százalékra esett vissza.

Az ágazatokat tekintve a foglalkoztatottak száma az elmúlt egy év alatt a szállítás, raktározás, a feldolgozóipar, a vendéglátás és a közigazgatás területén csökkent leginkább. Növekedés tapasztalható viszont az IT szektor, a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, az építőipar és a kereskedelem területén - ismertette az ITM.

Nemzetközi összehasonlításban szintén jól áll Magyarország. Az Európai Unió 27 tagállamának szezonálisan kiigazított munkanélküliségi mutatója szeptemberben 7,5 százalékra emelkedett. Magyarország esetében a ráta 4,3 százalékot tett ki a KSH mérése szerint, ami 3,2 százalékponttal alacsonyabb az európai átlagnál. Magyarországon szeptemberben az uniós tagállamok közül a negyedik legalacsonyabb volt a munkanélküliség.

Bodó Sándor kiemelte, hogy a járványhelyzet alatt a különböző beruházási és bértámogatásokkal több mint egymillió magyar részesülhetett valamilyen munkaerőpiaci vagy képzési segítségben. Az elmúlt hónapok adatai alapján a foglalkoztatásban végbement kedvező fordulat nem átmeneti jelenség, hanem időtálló fejlemény. A kormány a továbbiakban is a munkahelyek tartós megőrzésén és a gazdasági növekedés ösztönzésén dolgozik - hangsúlyozta az államtitkár.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!