2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Gazdaság

Ők vihetnek több pénzt haza idén

Többet keresnek az idén a pedagógusok, de emelkedik a fegyveres és rendvédelmi dolgozók illetménye is. Nő viszont az élelmiszer-felügyeleti díj, és termékdíjat kell fizetni a szappanok, mosószerek és bizonyos műanyag termékek után is. Emelkedik a reklámadó legfelső határa 40-ről 50 százalékra. Kevesebb pálinkát főzhetnek majd otthon, már csak 50 litert lehet előállítani adómentesen.

Csökkennek a várólisták az idén, ehhez hatmilliárd forint áll a kórházak rendelkezésére. A tervek szerint a kisebb beavatkozásoknál így két-három hónap, a nagy műtéteknél pedig legfeljebb fél év lesz a várakozási idő.

Az idén nő a felsőoktatás állami támogatása, 17 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak az oktatási intézmények. Nem csökken az alapítványi és magániskolák támogatása, és emelkednek a pedagógusbérek. „A pedagógus-életpályának megfelelően négy hónappal ezelőtt volt az utolsó béremelés, és alig kilenc hónap múlva jön a következő béremelés. Tehát az, amit az életpályában ígértünk, az a béremelés meglesz. A másik szabályozás, hogy a minimálbért kötjük még a pedagógus-béremeléshez, azt kivettük a törvényből. A pedagógus-életpályából a minősítéssel újra emeléshez jutnak még az idén a pedagógusok, tehát két béremelés lesz a minőséghez. A minősítéshez kötjük a további béremeléseket, nem az az automatizmus van, ami korábban volt, hanem a jó munkát próbálja elismerni és díjazni ez az új bérrendszer” – hangsúlyozta Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter.

Átlagosan 30 százalékkal emelkedik júliusban a fegyveres és rendvédelmi dolgozók illetménye az életpályamodell bevezetésével. A kormány a béremelési programra 44 milliárd forintot biztosított a költségvetési törvény tervezetében. A béremelés 2015 után is folytatódik, a kabinet évente 5 százalékkal emeli majd a rendvédelmi dolgozók fizetését, így az emelés mértéke 2019-re már eléri az 50 százalékot. „Hazánknak erős rendőrségre van szüksége, ezért a 2015-ös költségvetés tervezete alapján a rendőrség jövőre 16 milliárd forinttal nagyobb forrásból gazdálkodhat, mint az idén. A magyar emberek döntésének és a gazdasági növekedésnek köszönhetően ma Magyarország elég erős ahhoz, hogy jövőre folytatódhassanak az ágazati béremelések. A pedagógusok és egészségügyi dolgozók béremelésének folytatása mellett elkezdődik a rendvédelmi dolgozók béremelése is” – mondta még novemberben Ágh Péter kormánypárti képviselő.


Január elsején indul az online árukövetési rendszer, ami azt jelenti, hogy minden vállalkozásnak a közúti szállításhoz kapcsolódó adatokat még a szállítás előtt rögzíteni kell. Emelkedik az élelmiszer-felügyeleti díj, de termékdíjat kell fizetni a szappanok, mosószerek, testápoló termékek után, valamint az írószerek és bizonyos műanyag termékek után is. A reklámadó felső határa 40 százalékról 50-re emelkedik. Nem változik viszont a BKV-jegyek és -bérletek ára.

Változnak az otthoni és a bérpálinkafőzés szabályai is. Saját gyümölcsből, saját desztillálóberendezés segítségével már csak 50 litert lehet előállítani, a többletet meg kell semmisíteni. A bérfőzés 0 százalékos adómértéke is megszűnik, a normál adómérték 50 százalékát, tehát hektoliterenként 167 ezer forint jövedéki adót kell a bérfőzött párlat tisztaszesz-tartalma után megfizetni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!