2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:10

Gazdaság

Nem írja elő az elbocsátási tilalmat a megállapodás?

Nem írja elő a munkahelyek megtartását a Magyar Telekomnak a kormánnyal kötött partnerségi megállapodása. A német tulajdonú vállalat csütörtökön jelentett be tömeges létszámcsökkentést. Sajtóhírek szerint a cég jelentős kormányzati támogatást kap a következő években vállalt beruházásaihoz, az állami hozzájárulásnak pedig elvileg feltétele lenne az elbocsátási tilalom.

Ötödöl a Magyar Telekom 2016-ig, a német többségi tulajdonban lévő távközlési cégnél minden ötödik dolgozónak új munkahely után kell néznie. „Összesen 1700 fő érintett a leépítésben, és az idei évről és a jövő évről beszélünk, tehát jövő év végéig fog 1700 fő távozni” – közölte a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója. A vállalat az internetes ügyintézésre ösztönözné ügyfeleit a jövőben. „Ez nem egy fűnyíróelv szerint történő leépítés, sokkal inkább arról van szó, hogy egy olyan digitális vállalatot kívánunk építeni, amelyben ez a karcsú szervezet maximálisan ki tudja elégíteni az ügyfelek jelenlegi és jövőbeli igényeit” – tette hozzá Rózsa Iván.

A Magyar Telekommal a kormány februárban partnerségi megállapodást kötött. A cég több száz milliárd forint beruházást vállalt azért, hogy 2018-ra minden magyar háztartásban legyen széles sávú internet. Az állami hozzájárulás 80 milliárd lenne a Portfólió.hu gazdasági portál értesülése szerint. A partnerségi megállapodás kitér ugyan a munkahelyekre, de azok megtartását nem írja elő, holott az feltétele az állami támogatásnak a külgazdasági miniszterhelyettes szerint: „amikor a kormány pénzügyi támogatást ad, akkor vállalniuk kell egy minimum ötéves fenntartási időszakot, ami azt jelenti, hogy abban az időszakban a munkahelyeket kötelesek megtartani.”

Szijjártó Péter nem partnerségi, hanem stratégiai megállapodást kötött egy szintén német társasággal, a cég ipari automatizálással foglalkozik. A stratégiai megállapodásnak része a munkahelyek megtartása.

„Folyamatosan azzal küzdünk, hogy nem tudjuk kielégíteni azt a hihetetlen mennyiségű termékigényt, ami kintről jön, és ez egy folyamatos fejlődést mutat nekünk” – közölte a Festo Kft ügyvezetője. A kft. új gyártócsarnoka jövő áprilisra készülhet el. „Jelenleg közel kilencszázan vagyunk és az új beruházással 170 új munkahely jön létre. Ez egy új csarnok, aminek most indul az építkezése és 2015 áprilisára szeretnénk befejezni” – tette hozzá Szövényi-Lux Márton.

A külföldi beruházók állami támogatása egyébként júliustól megváltozott az európai uniós szabályozás megváltozása miatt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

40 órás reptéri késés + videó

40 órás reptéri késés + videó

Sokan már kétszer is meggondolják, hogy útnak induljanak-e repülővel a nyári hónapokban. Rengeteg rémhír terjed arról, hogy hatalmasak a várakozási idők. A Radar című műsorunknak az egyik utas elmesélte, hogy zajlott az utazást megelőző 40 órás kálváriája.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!