2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Gazdaság

Nem gyártja tovább legendás modelljét a VW

80 év után leállítja a Volkswagen a legendás Bogárhátú gyártását. A népautó 2019-ben gördül le utoljára a gyártósorról. A autóvásárlók egyre inkább a nagyobb kocsik felé fordulnak, ezért az elmúlt években jelentősen visszaestek a kulcsfontosságú amerikai eladások.

  • Nem gyártja tovább legendás modelljét a VW

Idén 80 éves a legenda: a Volkswagen Bogárhátúja, közkedvelt nevén a Bogár 1938-ban született. A náci diktátor, Adolf Hitler személyesen kérte fel a mérnökzseni Ferdinand Porschét, hogy tervezzen egy olyan kocsit, ami olcsó, praktikus, és tömeggyártásban igazi népautóvá válhat, amihez elérhető áron juthatnak hozzá a németek.

A Bogár később, az elbukott második világháborút követő időszakban Németország gazdasági talpra állásának jelképévé vált. 1955-ben már egymillió Volkswagen Beetle gurult a német utakon.

Világhírűvé az 1960-as években vált a Bogárhátú, a Kicsi kocsi-filmeknek köszönhetően, az 53-as rajtszámot viselő Herbie-vel a főszerepben. Az ellenkultúra hívei is előszeretettel vásárolták, mert a kis, praktikus autó pont az ellentéte volt a kor hatalmas, benzinfaló státusszimbólumainak.

Az alábbhagyó Bogárhátú-kultusznak a 60. évfordulón, 1998-ban egy ráncfelvarrással adtak még egy esélyt. Akkor még sokat vártak a járműtől. „Az új Bogár biztosan kultikussá válik majd, de más lesz, mint az eredeti Bogárhátú. Annak idején az eredeti a nép autója volt. Ma a népautó a Golf, legalábbis ha a Volkswagenről beszélünk. Az új Bogár biztosan megtalálja majd a helyét, de nem éri majd el a régi jelentőségét. De mókás kis autó lesz” – nyilatkozta akkor Christoph Peine, a VW szóvivője.

Az új dizájnnal a következő évben több mint 80 ezer Bogárhátút adtak el a kulcsfontosságúvá vált amerikai piacon.

Az elmúlt években azonban visszaestek az eladások az Egyesült Államokban. Idén eddig csupán 11 151 darab Beetle-t vettek az amerikaiak, 2,2 százalékkal kevesebbet, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az elemzések szerint az autóvásárlók egyre inkább a nagyobb kocsik felé fordulnak.

A Volkswagen ezért úgy döntött: jövő júliusban leállítja a gyártást a Bogárhátúkat összeszerelő mexikói üzemében – de addig még legördülnek a gyártósorról a 80. évfordulóra gyártott különleges, jubileumi modellek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!