2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Negyedmillió adózónak kell majd kiegészítenie a NAV szja-tervezetét

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által elkészített, várhatóan március 15-én elérhetővé váló személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezeteket mintegy 250 ezer magánszemélynek kell majd kiegészítenie olyan jövedelmekkel és fizetési kötelezettségekkel, amelyek nem szerepelnek az adóhatóság nyilvántartásában - hívja fel a figyelmet a Moore Hungary adótanácsadó.

  • Negyedmillió adózónak kell majd kiegészítenie a NAV szja-tervezetét

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásuk szerint az szja-tervezet kiegészítését minden évben meg kell tennie az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak. Egyre jelentősebb azok tábora is, akik külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben részesülnek, nekik szintén ki kell egészíteniük a megajánlott adóbevallási tervezetet. A szükséges adatokat legkésőbb május 20-ig kell pótolni.

A Moore Hungary azt is jelezte, hogy a koronavírus miatt a külföldön munkát vállalók esetében is változhatnak az szja-bevallások. A korlátozások miatt sok külföldön dolgozó magyar, illetve Magyarországon dolgozó külföldi magánszemély otthonról, a munkáltató országától eltérő országban végzett munkát tavaly. Ha a külföldön végzett munka 183 napnál rövidebb időszakra korlátozódott, az adóztatási jog visszakerülhet az adóügyi illetőség szerinti országba.

Példaként említették, hogy ha egy Ausztriában munkaviszonyban álló a tevékenységét a járványidőszak során többségében magyar otthonában, home office-ban végezte, 2020-as jövedelemadóját is Magyarországon kell megfizetnie.

A kiküldetésben dolgozó munkavállalók esetében is előfordulhat, hogy a lezárások miatt a tervezett időszaktól eltérő ideig kellett a munkáltató országán kívül dolgozni. Az ilyen tevékenységet folytató cégeknek mindenképpen javasolt felülvizsgálni az érintett munkavállalók tavalyi magyarországi adókötelezettségét - hangsúlyozta Kocziha Andrea, a Moore Hungary adótanácsadó partnere.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!