2019. május 23.,
csütörtök, Dezső napja

Navracsics Tibor: Ez egy fontos, európai jellegű probléma

Hír TV

2018. december 29., szombat 06:37, frissítve: szombat 10:25

A migráció mellett a klímaváltozás lehet az egyik olyan fontos kérdés, amivel az új Európai Parlamentnek foglalkoznia kell majd – véli Navracsics Tibor uniós oktatási biztos.

Milyen évet zárt az Európai Unió és az Európai Bizottság? – erről beszélt a Hír TV idei utolsó Európai híradójában Navracsics Tibor. Az uniós oktatási biztos már előre is tekintett, és egyetért azokkal, akik szerint a májusban megalakuló Európai Parlament fő feladata a migrációs folyamatok rendezése lesz, de véleménye szerint azért más fontos kérdések is megoldásra várnak. 

„A nyugat-európai fiatalok számára a klímaváltozás meglehetősen fontos, elsősorban európai jellegű problémaként jelenik meg. Ők már tudatában vannak annak, hogy a környezetvédelmi problémák nagy része nem kezelhető nemzeti szinten. Úgy gondolják, hogy az Európai Parlamentnek kell foglalkoznia ezzel a kérdéssel” – mondta Navracsics, aki  azzal számol, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben egyre több szakpolitikai téma jelenik meg az Európai Parlamentben.

Az uniós oktatási biztos jó hírről számolt be az Erasmusszal kapcsolatban, hiszen – ha az Európai Parlament és a tagállamok is hozzájárulnak – 2021-től az oktatási program költségeit több mint duplájára, 14 milliárd euróról 30 milliárd euróra emelik. Navracsics szerint fontos, hogy nagyobb legyen az egy főre eső támogatás az Erasmusban, hiszen a kevésbé jómódú országokban jelenleg csak összcsaládi segítséggel oldható meg, hogy az egyetemi hallgatók egy szemesztert külföldön töltsenek.

„Igazán nehéz az a pillanat, amikor egy fiatal először szánja rá magát arra, hogy elhagyja az otthonát, elmegy egy másik országba, ahol nincsenek ismerősök, barátok, nem az anyanyelvén kell helytállnia” – mondta Navracsics, aki szerint a rengeteg új benyomásnak is köszönhető, hogy az Erasmusban résztvevő diákok sokkal tapasztaltabban térnek haza.

Tekintse meg a teljes beszélgetést: