2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Navracsics Tibor: Ez egy fontos, európai jellegű probléma

A migráció mellett a klímaváltozás lehet az egyik olyan fontos kérdés, amivel az új Európai Parlamentnek foglalkoznia kell majd – véli Navracsics Tibor uniós oktatási biztos.

  • Navracsics Tibor: Ez egy fontos, európai jellegű probléma

Milyen évet zárt az Európai Unió és az Európai Bizottság? – erről beszélt a Hír TV idei utolsó Európai híradójában Navracsics Tibor. Az uniós oktatási biztos már előre is tekintett, és egyetért azokkal, akik szerint a májusban megalakuló Európai Parlament fő feladata a migrációs folyamatok rendezése lesz, de véleménye szerint azért más fontos kérdések is megoldásra várnak. 

„A nyugat-európai fiatalok számára a klímaváltozás meglehetősen fontos, elsősorban európai jellegű problémaként jelenik meg. Ők már tudatában vannak annak, hogy a környezetvédelmi problémák nagy része nem kezelhető nemzeti szinten. Úgy gondolják, hogy az Európai Parlamentnek kell foglalkoznia ezzel a kérdéssel” – mondta Navracsics, aki  azzal számol, hogy az elkövetkezendő 5-10 évben egyre több szakpolitikai téma jelenik meg az Európai Parlamentben.

Az uniós oktatási biztos jó hírről számolt be az Erasmusszal kapcsolatban, hiszen – ha az Európai Parlament és a tagállamok is hozzájárulnak – 2021-től az oktatási program költségeit több mint duplájára, 14 milliárd euróról 30 milliárd euróra emelik. Navracsics szerint fontos, hogy nagyobb legyen az egy főre eső támogatás az Erasmusban, hiszen a kevésbé jómódú országokban jelenleg csak összcsaládi segítséggel oldható meg, hogy az egyetemi hallgatók egy szemesztert külföldön töltsenek.

„Igazán nehéz az a pillanat, amikor egy fiatal először szánja rá magát arra, hogy elhagyja az otthonát, elmegy egy másik országba, ahol nincsenek ismerősök, barátok, nem az anyanyelvén kell helytállnia” – mondta Navracsics, aki szerint a rengeteg új benyomásnak is köszönhető, hogy az Erasmusban résztvevő diákok sokkal tapasztaltabban térnek haza.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!