2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Nagyot ugorhatott a gazdaság teljesítménye

GDP

A gazdasági teljesítményt főképp az ipar húzhatta fel, de a szolgáltatási szektor is nagyot dobhatott rajta – derül ki a VG-nek nyilatkozó elemzők várakozásaiból, amelyek a Központi Statisztikai Hivatal holnapi, második negyedéves GDP-becslését előzik meg.

  • Nagyot ugorhatott a gazdaság teljesítménye

Megugrott a bruttó hazai termék az idei év második negyedében a VG elemzői konszenzusának várakozása szerint, és már látszik a kilábalás az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az idei első negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatai azt mutatják, hogy 2,1 százalékos volt a visszaesés, a lapnak nyilatkozó elemzők most azt várják, hogy a második negyedévben viszont legalább 17 százalékos lehetett a GDP éves alapon mért növekedése. Negyedéves szinten is számottevő, 2 százalékos emelkedést várnak.

Az elemzők az idei éves GDP-várakozásukon is javítottak. Az első negyedéves adatok után még 4,7 százalék körüli eredményt jósoltak a konszenzus szerint, most viszont már 6,2 százalékos GDP-t prognosztizálnak. Rontottak viszont a 2022-es előrejelzésükön: 5 százalék helyett a mostani konszenzus szerint már csak 4,8 százalékra saccolják a GDP-növekedést a szakértők.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kedvező, két számjegyű bővülést vár a második negyedévre, 2021-re 6,2, jövőre 5,5, 2023-ra pedig 3,5 százalékos gazdasági növekedést jósol. A pénzügyminisztérium is 5-6 százalék körüli növekedést prognosztizál az idei évre, jövőre pedig 5 százalék felettit.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Világgazdaság

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!