2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Gazdaság

Nagyot ugorhatott a gazdaság teljesítménye

GDP

A gazdasági teljesítményt főképp az ipar húzhatta fel, de a szolgáltatási szektor is nagyot dobhatott rajta – derül ki a VG-nek nyilatkozó elemzők várakozásaiból, amelyek a Központi Statisztikai Hivatal holnapi, második negyedéves GDP-becslését előzik meg.

  • Nagyot ugorhatott a gazdaság teljesítménye

Megugrott a bruttó hazai termék az idei év második negyedében a VG elemzői konszenzusának várakozása szerint, és már látszik a kilábalás az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Az idei első negyedévben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes adatai azt mutatják, hogy 2,1 százalékos volt a visszaesés, a lapnak nyilatkozó elemzők most azt várják, hogy a második negyedévben viszont legalább 17 százalékos lehetett a GDP éves alapon mért növekedése. Negyedéves szinten is számottevő, 2 százalékos emelkedést várnak.

Az elemzők az idei éves GDP-várakozásukon is javítottak. Az első negyedéves adatok után még 4,7 százalék körüli eredményt jósoltak a konszenzus szerint, most viszont már 6,2 százalékos GDP-t prognosztizálnak. Rontottak viszont a 2022-es előrejelzésükön: 5 százalék helyett a mostani konszenzus szerint már csak 4,8 százalékra saccolják a GDP-növekedést a szakértők.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kedvező, két számjegyű bővülést vár a második negyedévre, 2021-re 6,2, jövőre 5,5, 2023-ra pedig 3,5 százalékos gazdasági növekedést jósol. A pénzügyminisztérium is 5-6 százalék körüli növekedést prognosztizál az idei évre, jövőre pedig 5 százalék felettit.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Világgazdaság

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!