2020. augusztus 4.,
kedd, Domonkos, Dominika napja

MNB: Május 4-én indul az állampapír-vásárlási és a jelzáloglevél-vásárlási program

MTI

2020. április 28., kedd 16:02

A monetáris tanács döntött az állampapír-vásárlási és a jelzáloglevél-vásárlási program részleteiről, amelyek célja a monetáris transzmisszió sérüléseinek megelőzése és a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő gazdasági és pénzügyi kockázatok kezelése. Mindkét program május 4-én indul, és mindaddig folytatódik, míg a koronavírus-járvány miatti gazdasági és pénzügyi fejlemények indokolják - írta a tanács a keddi kamatdöntő üléséről kiadott közleményében.

A testület nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosót is változatlanul hagyta. A kamat szinten tartása megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,90 százalékon áll.

A kibővült jegybanki eszköztár aktív alkalmazásával az MNB egyfelől azt kívánja biztosítani, hogy a hazai pénzügyi piaci folyamatok a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben is stabilan alakuljanak, másfelől el kívánja érni, hogy a gazdaság minden szereplőjének rendelkezésére álljon a szükséges mértékű likviditás kedvező feltételekkel.

Az eszköztár módosításával az MNB megnövelte monetáris politikai mozgásterét, biztosítva, hogy a rendkívüli kihívásokra a továbbiakban is minden részpiacon gyors és szükséges mértékű válaszokat adjon. Folyamatosan értékeli a beérkező adatokat és a kilátások változását, törvényi mandátumának megfelelően minden rendelkezésére álló eszközt alkalmaz az árstabilitás elérése és a magyar gazdasági és pénzügyi rendszer támogatása érdekében - írják a közleményben.

Az állampapír-vásárlási program a forintban denominált, fix kamatozású magyar állampapírokra terjed ki. A vásárolható állampapírok futamidejére nincs korlátozás, de az MNB a vásárlásokat a legalább 3 éves futamidejű papírokra fogja koncentrálni. Az egyes értékpapír-sorozatok esetében a megvásárolható mennyiség - az Európai Központi Bank (EKB) gyakorlatával összhangban - nem haladhatja meg a fennálló állomány 33 százalékát. Az állampapír-vásárlások a másodlagos piacon, rendszeres heti aukciókon és aukciókon kívüli ügyletek keretében történnek. A bankok mellett a jelentősebb befektetési alapkezelőkön keresztül a befektetési alapok is részt vehetnek a programban.

A jelzáloglevél-vásárlási program továbbra is a fix kamatozású, forintban denominált, hosszú futamidejű jelzáloglevelekre terjed ki, keretösszege a kibocsátott állomány 50 százaléka, az MNB pedig ezúttal is mind az elsődleges, mind a másodlagos piacon vásárolni fog.

A tanács egyik program vonatkozásában sem határozott meg keretösszeget, az MNB az eszközvásárlási programok végrehajtásának folyamatos nyomon követése mellett az állampapír-vásárlások esetében 1000 milliárd forintos, a jelzáloglevél-vásárlások esetében 300 milliárd forintos állománynövekedésnél technikai felülvizsgálatot hajt végre.

A közleményben hangsúlyozzák: a jegybank  mandátuma a jelenlegi rendkívüli makrogazdasági környezetben is az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása. Ezzel összhangban kiemelt feladattá vált a koronavírus okozta negatív reálgazdasági és pénzpiaci következmények tompítása, illetve a gazdaság újraindításának megalapozása. Az MNB a felmerülő kihívásokra az elmúlt időszakban koordinált lépéssorozattal reagált, átalakította és kibővítette monetáris politikai eszköztárát.

A magyar gazdaság termelési és értékesítési adataiban a koronavírus-járvány hatásai az év első két hónapjában még nem jelentek meg, azonban a bizalmi indikátorok általános romlása és az elmúlt hetekről beérkező ágazatspecifikus információk már jelzik a gazdasági aktivitás visszaesését - állapítja meg a tanács, amely szerint a makrogazdasági adatokat idén jelentős változékonyság és kettősség fogja jellemezni.

Az infláció a testület prognózisa szerint a következő hónapokban - elsősorban az üzemanyagárak számottevő csökkenése következtében - a jegybanki cél alá csökken, majd fokozatosan 3 százalékon stabilizálódik. Az adószűrt maginfláció 2020-ban átlagosan 3,2-3,5 százalék körül alakul, majd fokozatosan 3 százalékra mérséklődik.

A forint árfolyama a koronavírus-járvány megjelenése óta, nagy volatilitás mellett, a régiós árfolyamokkal összhangban alakult. Az elmúlt hónap során az állampapírpiaci hozamgörbe laposabbá vált - állapítják meg.

Az ülés rövidített jegyzőkönyve május 13-án, 14 órakor jelenik meg.

MNB-alelnök: a jegybanki eszköztár minden eleme a helyére került

 

 A jegybanki eszköztár minden eleme a helyére került a jövő héttől induló állampapír-vásárlási és a jelzáloglevél-vásárlási programokkal - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a kamatdöntést követő telefonos háttérbeszélgetésen újságíróknak kedden Budapesten.

Hangsúlyozta, hogy a likviditás helyreállítására koncentrálnak, a jegybank minden lejáraton be tud avatkozni, ha ezt a piaci folyamatok indokolják. Közölte: a külföldi jegybankok vagy aukciós formában vagy másodlagos piacon, bilaterálisan vásárolják az állampapírokat a likviditás biztosításához, míg az MNB mindkét módszert választotta.

Várják az ajánlatokat, előre meghirdetett mennyiség nem lesz - szögezte le. Mostantól "minden napra esik egy tender", ezzel átalakul az adatközlés rendszere is - tette hozzá.

Kitért arra, hogy mindkét program a hosszú hozamok leszorítását célozza, és azokban a három év feletti, vagyis a hosszú lejáratokra koncentrál.

Közölte, hogy jövő kedden az állampapír-vásárlási programban a 10 év körüli futamidejű kötvényekkel indulnak, ebben az ezermilliárd forintos limit elérésekor felülvizsgálatot tartanak a folytatásról. Az értékesített mennyiség a várakozásaik szerint megközelítheti a heti százmilliárd forintot, "erős indulásra" készülnek. Kedden aukciós formában fognak vásárolni, itt három sorozatot hirdetnek meg. Egy héten belül, keddtől keddig bilaterális formában fog vásárolni az MNB, a vásárlásoknak nem lesz aukciós formája.

Ha a hozamgörbe laposítását sikerül elérni, akkor ez belföldi és külföldi befektetői érdeklődést egyaránt hozhat - mondta. Az alelnök szerint az állampapír vásárlók között legalább két szereplő kereslete meglesz, az egyik a jegybank, a másik a bankok.

A jelzáloglevél-vásárlási programról azt mondta, hogy azt az öt jelzálogbank segítségével "lőtték be" a 300 milliárd forintos limitre. A bankok részéről az érdeklődés megvan, 200-400 milliárd forint volt a bruttó kibocsátási igényük, 2020-ban ez várható - jelezte.

Nagy Márton a programok közötti különbségekről elmondta: állampapírt csak másodlagos piacon vásárol a jegybank, jelzáloglevelet viszont az elsődleges és másodlagos piacon egyaránt. Fontosnak nevezte a partnerkörben bekövetkezett változást, ugyanis a jegybank ezentúl nem csak a bankoktól, hanem a befektetési alapoktól is fog vásárolni állampapírt. Kiválasztották a tíz legnagyobb befektetési alapkezelőt, akik részt vehetnek az aukciókon, a listát csütörtökön teszik közzé.

Kérdésre közölte azt is, hogy a legnagyobb eladási aktivitást a befektetési alapoktól és a bankoktól várják. Szeretnék, ha a bankrendszer a jegybankkal együtt növelné az állampapírállományát. Az állam betétállománya jelenleg ezer milliárd forint feletti.

 

 

 

 

 

MTI