2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Gazdaság

MNB-alelnök: Az egyetlen megoldás a hitelezés a jelenlegi helyzetben

Az egyetlen racionális megoldás a bankok részéről a jelenlegi járványhelyzetben a hitelezés - mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfólió online konferenciáján kedden.

  • MNB-alelnök: Az egyetlen megoldás a hitelezés a jelenlegi helyzetben

Az alelnök a koronavírus-járvány hatása a magyar bankszektorra címmel megtartott online előadásában rámutatott: szemben az előző válsággal, most anticiklikus bankrendszer szükséges, a magyar bankrendszer képessége megvan erre, ehhez a támogatás a kormány és az MNB részéről is adott. A prociklikus banki magatartás mélyíti a válságot, az egyetlen racionális megoldás a hitelezés a jelen helyzetben.

"Most a bankrendszeren a sor" - összegezte.

A válságkezelésnél első a likviditáskezelés - emelte ki az MNB alelnöke -, ezért számos likviditásbővítő intézkedésről döntött a jegybank. Megjelentek a hitelezést ösztönző lépések is, az nhp hajrá például hétfőtől elérhető. Számos más lépést is tettek a bankrendszer hitelezési képességének javítása érdekében. Ide sorolta a tőkefenntartási pufferek enyhítését, vagy a szankciómentességet. Az alelnök szerint a magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége továbbra is erős, a hitelezési képességét azonban kérdésesnek nevezte, hozzátéve: ezért tettek lépéseket a megerősítésére.

Az MNB felmérése szerint a koronavírus-járvány egyszerre okozott keresleti és kínálati sokkot, ami a bankrendszer összes, lakossági és vállalati ügyfelére ki fog hatni. A hitelezés a kulcs a védekezésben és az újraindításban - szögezte le ismét Nagy Márton. A jegybank felmérése szerint a vállalatok 63 százaléka fennakadásokat tapasztalt az ellátási láncban a járvány kitörését követően. A cégek 58 százaléka két héten belül a termelés vagy a szolgáltatás leállásával reagált. A cégek 9 százaléka mondta, hogy fizetési késedelembe fog esni, a cégek 33 százaléka beruházás elhalasztást tervez, 30 százalék leépítésben gondolkodik - ismertette.

Az MNB adatai szerint a válság által leginkább érintett szektorok hitelállománya hét-nyolcszáz milliárd forintot tesz ki. A vállalati szektor hitelei döntően rövid lejáratúak, ezek megújítása fontos, ahogy az is, hogy a bankrendszer készen álljon ezek megújítására - mondta. A cégek felénél felmerült likviditási nehézség, nagyobb részük hónapon belüli fizetési nehézséggel szembesülhet a felmérésük szerint.

Nagy Márton ismertette: a vállalatok leginkább a tartalékok felhasználásával és HR optimalizálással kezelik a helyzetet, a munkanélküliséget nem lehet elkerülni.

A háztartási szektorban a munkanélküliség gyors emelkedését prognosztizálja az MNB, ahogy a kormány is. Míg a munkaerőpiac kínálata egyszerre gyorsan emelkedik, a helyreállítási fázis négyszer ennyire hosszú lehet az eddigi tapasztalatok alapján.

Ugyanakkor a munkahelykeresés elindult már most a keresési adatok alapján. A leginkább sérülékeny ágazatokban van a sérülékeny lakossági hitelállomány mintegy 60 százaléka.

A törlesztési moratóriumról leszögezte: azzal az ügyfelek jól járnak, a bankok viszont veszteséget fognak elkönyvelni. Sok különböző eset van, a rendszer rugalmas, ahhoz a bankoknak "kutya kötelessége" alkalmazkodni - fogalmazott az MNB alelnöke.

Közölte: idén mintegy 900 milliárd forint felhasználására számítanak az nhp hajrá keretösszegből, a keret jövő június-júliusra merülhet ki. Jelen pillanatban megengedett a hitelkiváltás. A hitelállomány idén éves átlagban 5 százalékot emelkedhet, jövőre visszatérhet a kétszámjegyű dinamika a vállalati hitelezésben. A lakossági hitelezésben még nem látszik visszaesés az új hitelkihelyezésben, 2021-re visszaállhat kétszámjegyűre a bővülése - sorolta.

A bankrendszer jövedelmezőségéről elmondta: az ügyfelek romló, vagy sérülő hitelképességére értékvesztést kell képezni a bankoknak. A hitelezési veszteségek megugrása érinti a bankokat, ennek mértékére 300-350 milliárd forintos értékvesztést tartott valószínűnek 2020-ra. A tavalyi eredménye a bankrendszernek 450 milliárd forint volt, az idén az alappálya mentén megfeleződhet, recesszió esetén közel lehet a nullához.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Verstappen nyerte a sprintfutamot

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A negyedik helyről rajtoló Max Verstappen, a Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője nyerte a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati sprintfutamát.
Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés

Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!