2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Gazdaság

Mi is kompenzációt kérünk Brüsszeltől

Magyarország is kompenzációt kér Brüsszeltől a Moszkva elleni szankciók okozta veszteségek miatt – mondta a Kossuth rádióban a nemzetgazdasági miniszter. A külügyi és a földművelésügyi tárca vezetője pedig abban bízik, hogy az őszi moszkvai tárgyalásokon sikerül elérni, hogy az oroszok enyhítsenek az embargón. A mezőgazdasági termékek tilalma jelenleg napi hetvenmillió forintos veszteséget jelent az ágazatnak, de leginkább az almatermelőket sújthatja.

Az egyik csomagolóüzemet és hűtőházat alig pár hónapja, tavaly decemberben adta át a vidékfejlesztési tárca államtitkára. Czerván György akkor még arról beszélt: a hazai almafogyasztás növelése mellett az almaexportot is bővíteni kell Oroszország felé. Az alma a magyar kertészeti ágazat legnagyobb mennyiségben termelt gyümölcse: a teljes hazai gyümölcstermés kétharmadát teszi ki. Az exportalma jelentős része ment eddig keletre, leginkább Oroszországba. Az uniós büntetőintézkedések után bevezetett orosz szankciók miatt azonban most a termelőkön maradhat a gyümölcs. „A fán fogják hagyni az almát, hiszen a léalma ára is olyan alacsony, mint az étkezési minőségű almáé, nincs értelme leszedni, mert ilyen alacsony áron, gyakorlatilag csak mínuszt lehet termelni” – mondta Takács Szabolcs, a Kállai Kettős Kertész Kft. ügyvezetője.

Ráadásul az idei lesz az elmúlt tíz év legnagyobb almatermése: nyolcszázezer tonna alma várható. Csakhogy az orosz embargó miatt nemcsak azokat érheti kár, akik exportra termeltek, hanem azokat is, akik a magyar piacon adják el a gyümölcsöt. Ők a többi uniós ország olcsó almája miatt a hazai boltokból is kiszorulhatnak. „Félő a lengyelektől, hogy idehozzák ránk az Oroszországba szánt almájukat, ez okoz piaci problémát, amit próbálunk kezelni. Támogatást kérnénk a minisztériumtól a felvásárlási árhoz” – mondta Rácz Imre, a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Agrárkamara elnöke.

Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint Magyarország a balti államok és Lengyelország után az ötödik az orosz bojkott által leginkább érintett tagállamok között: jelenleg napi hetvenmillió forint veszteséget jelent az importtilalom. A magyar kormány szeptember elején tárgyal Oroszországgal a szankciók enyhítéséről. „A megbeszélés tárgya, hogy a két ország agrárkapcsolatait tekintsük át, különösen az embargót, amely a magyar exportra nézve súlyos következményekkel jár. Ezt megelőzően az unió agrártanácsa is összeül. Azon is részt veszek, és képviselem a magyar érdekeket. A magyar érdek az, hogy folytathassuk az élelmiszer-kivitelt, és mindent elkövetünk azért a földművelési tárca részéről is, hogy a korábbi export megmaradjon, sőt növekedjen” – mondta Fazekas Sándor fölművelésügyi miniszter.

A külügyminiszter arra számít, Moszkva rugalmas lesz. „Oroszország a napokban felülvizsgálta az embargós listát. Néhány élelmiszer esetében ismét engedélyezte a behozatalt az unióból. Én abban bízom, hogy szeptember elején még lesznek újabb termékek, akár az alma is vagy mezőgazdasági termékek, amelyeknek az embargóját felfüggesztik és el tudjuk juttatni az orosz piacra” – mondta Navracsics Tibor.

A nemzetgazdasági tárca vezetője szerint az embargó miatt azonnali segítségre van szükségük a veszteségeket elkönyvelő cégeknek. „Nekünk az egyik felvetésünk az unión belül is az lehet, hogy piacnyitással segítünk azoknak a cégeknek, amelyek az orosz hatás miatt most nehezebb helyzetbe kerültek. A magyar gyakorlat arra törekszik, hogy a piacszerzéssel, új piacok feltárásával próbáljunk meg lehetőséget teremteni arra, hogy ezek a cégek életben tudjanak maradni és a munkahelyeket meg tudják őrizni” – hangsúlyozta Varga Mihály, aki elhibázottnak tartja az uniós szankciós politikát, szerinte vizsgálni kellene, hogy Brüsszelnek érdemes-e ezt folytatnia vagy új intézkedések kellenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormány bejelentését: az üzemanyag-kereskedőknek két hetük van arra, hogy a benzin és a gázolaj árát a régiós átlagra csökkentsék Magyarországon – mondta Nacsa Lőrinc.
Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!