2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Varga kiindulási alapnak tekinti a bankok javaslatát

Két saját javaslatot tett az adósmentésre a bankszövetség a kormánnyal folytatott mai tárgyaláson. Ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak. Varga Mihály ezeket kiindulási alapnak elfogadja, de úgy látja, ezek inkább a pénzintézetek érdekeit tükrözik.

Patai Mihály a találkozó után elmondta: saját javaslataikkal jöttek Varga Mihályhoz, és szóba sem került a MNB tegnap nyilvánosságra hozott tanulmánya. A bankszövetség elnöke vázolta, hogy terveik szerint mind a három fél részt venne mentésben, mely után igen drasztikus törlesztőrészlet-csökkenés lépne életbe.

Elmondása szerint holnap a kormányülésen előkerül a tervezet, és Varga Mihály csütörtökre ígért választ, ezt követően folytatódnak a tárgyalások. Hozzátette: csomagjuk csak a lakáscélú devizahitelekről szól és több százmilliárd forintban érinti a bankszektort.

Kiindulási alap

Tovább kell folytatni a tárgyalásokat a bankszövetséggel a devizahitelesek megsegítéséről a nemzetgazdasági miniszter szerint. Varga Mihály az M1 Híradójában elmondta: a bankszövetség javaslata tárgyalási alapként szolgálhat, bár a szövetség nyilvánvalóan arra törekedett, hogy a bankok pozícióját próbálja meg levédeni.

„A bankszövetség arra törekedett, hogy a bankok pozícióját próbálja meg levédeni. Most nyilván bármilyen megoldást is találunk, az csak olyan megoldás lehet, ahol közösen veszünk részt, és nagyjából arányosan a terheknek a csökkentésében” – fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály a jegybank tanulmányáról azt mondta: az MNB egyelőre nem vesz részt a tárgyalásokon, de a későbbiekben erre is sort kerítenek, mert a devizahitelek kivezetése a pénzintézeti piacról csak a monetáris hatóság részvétele mellett képzelhető el.

Meneteltek a Nagykörúton

Kedd reggel két tucat devizahiteles menetelt Budapesten a Nagykörúton. Az útjukba eső bankfiókokra feliratokat ragasztottak. Volt olyan pénzintézet, ahová be is akartak jutni. Mire azonban odaértek, az alkalmazottak a tüntetés idejére bezárták a bankfiókot. A Koppány Csoport az Otthonvédelmi Tanács tagjaival a devizahitelek megszüntetését és az adósok kártalanítását követelte.

„Itt legfeljebb csak a teljes eltörlés lehet a megoldás, hiszen az embereknek már nincs pénzük bármit is fizetni. Kifosztották az embereket, megszűntek a munkahelyek, tönkrement az egészségük, nem tudnak többet fizetni” – fogalmazott Póka László, a Nem adom a házamat mozgalom vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!