2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Megnyerte a pert a Mol, százmilliárdos kártérítésre számíthat

A magyar olajtársaságnak adott igazat a washingtoni választott bíróság a Mol–INA-ügyben indított eljárásban.

  • Megnyerte a pert a Mol, százmilliárdos kártérítésre számíthat

A Mol megnyerte a Horvátországgal szemben indított, a washingtoni választott bíróság előtt zajló pert – írja a Vecernji list. A horvát lapnak több forrás is megerősítette az információt. A Vg.hu által szemlézett cikk szerint az ítélet alapján a magyar olajtársaság kamatokkal együtt 250-300 millió dollár – jelenlegi árfolyamon 100-120 milliárd forint – kártérítésre számíthat.

Ez lényegesen kevesebb annál az egymilliárd dolláros követelésnél, amelyet a Mol eredetileg támasztott a horvát kormánnyal szemben.

A Vecernji list értesülései szerint a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) elutasította Horvátország korrupciós vádjait is, amely feltételezés szerint a Mol vesztegetéssel szerezte volna meg az irányítói jogokat az INA horvát olajtársaság felett. Az ügyben korábban Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték Horvátországban, a Mol vezetőjét, Hernádi Zsoltot pedig két év büntetésre ítélte a horvát igazságszolgáltatás. A Zágráb megyei bíróság első fokú elmarasztaló ítéletet tavaly októberben a helyi legfelsőbb bíróság is helyben hagyta, az ítélet ellen Hernádi a horvát alkotmánybírósághoz fordult.

A bíróság honlapján az ítélet és az indoklás szerda délelőtt még nem szerepelt, csupán az ítélethirdetés időpontja tegnapi, azaz július 5-i dátummal. A Vg.hu az üggyel kapcsolatban megkereste a Molt, reakciójukat később mi is közzétesszük.

Majd tíz éve húzódó ügy

A cikk felidézte, hogy a Mol 2013 végén kezdeményezett nemzetközi választott bírósági eljárást a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni ICSID, azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait.

Ez a második választott bírósági eljárás, amelyet Horvátország elveszített a Mollal szemben. Az első Svájcban volt az ENSZ Nemzetközi Kereskedelmi Jogi Bizottsága (UNCITRAL) előtt, amelyet Zoran Milanovic kormánya kezdeményezett 2014-ben a Mol washingtoni keresetére válaszul. A 2016 decemberében lezárult eljárásban a magyar fél 14,5 millió eurót kártérítést kapott Horvátországtól.

A Mol 2003-ban szerezte meg az első 25 százalékot az INA-ban, majd 2008 végén további 22,15 százalékot vásárolt, és megegyezett a horvát kormánnyal az irányítás átvételéről is. A Mol ezt követően további részvényeket vett a piacon, és jelenleg 49,08 százalékos részesedése van a vállalatban.

Távozik a horvát pénzügyminiszter

A Vg.hu kitért rá, hogy nem sokkal a kiszivárgott híreket követően benyújtotta lemondását Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter. Azt nem tudni, hogy a tárcavezető távozása összefüggésbe hozható-e a bírósági ítélettel – ő maga személyes okokkal indokolta lemondását –, döntése azonban mindenképpen váratlan.

Sajtóinformációk szerint a kormánytagok sem tudtak arról, hogy Maric távozni akar tisztségéből. A 45 esztendős miniszter egyedül Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek szólt a terveiről. Helyét Marko Primorac, Kolinda Grabar-Kitarovic volt államfő gazdasági tanácsadója, jelenleg a zágrábi közgazdasági egyetem professzora veheti át.

Borítókép: A Mol százhalombattai finomítója (Fotó: Kurucz Árpád)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!