2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 2. 11:00

Gazdaság

Megkönnyíti a lakáshoz jutást a kormány

A jelenleginél jobban segíti 2015-ben a családok lakáshoz jutását a kormány. A tervek szerint jövőre már az is igényelhet szocpolt, akinek csak egy gyereke van és az is, akinek még egy sincs. A szaktárca azt sem kötné feltételhez, hogy új legyen az ingatlan: júniustól használt lakásra és felújításra is jár majd pénz. A kormány azt reméli, hogy az új rendszerrel az ingatlanépítési piac is fellendül – az egyik érdekképviselet szerint viszont ehhez még kevés a támogatás.

Az eddigi szabályok miatt maradt le a szocpolról a Kató család. Az egyszeri támogatást tartalmazó állami hozzájárulást ugyanis évek óta szigorú feltételekhez köti az állam: pénz csak új lakás vásárlása esetén jár, az összeg pedig függ a lakás alapterületétől, energiaminősítésétől és a gyermekek számától. A támogatás így viszont csak szűk kört érint: tavaly alig ötszázan kötöttek szerződést.

Szocpol helyett családi otthonteremtési kedvezménynek hívják majd, fontosabb változás azonban, hogy már használt lakásra, felújításra és a meglévő ház bővítésére is igényelhető a pénz, hétszázezertől hárommillió forintig. Nem lesz feltétel a két gyerek, és az sem, hogy megszülettek-e már. Minden egyes vállalt gyermek után négyszázezer forintot ad a kormány, cserébe az első gyereknek négy éven belül, a másodiknak pedig nyolc éven belül kell megszületnie. Használt lakás vásárlásánál pedig maximum egymillió-százezer forint jár majd. „Azt látjuk, hogy a fiatalok többségének épp az a problémája, hogy használt lakást tudna venni, mert arra van lehetősége és nem biztos, hogy van gyermeke és lehet, hogy egy gyermeket szeretne csak vagy az első gyermekét várná és vállalná. Erre reagálva terjesztjük ki a rendszert” – mondta Novák Katalin családügyi államtitkár.

A tárca szerint az új rendszer a lakásépítési piacot is élénkítheti. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint azonban nem lesz érzékelhető változás. „Előbb el kell jutni arra a szintre, hogy tudjanak beruházni. Ez a segítség nem lesz annyi, hogy lakásépítésre elég legyen, de elég lesz arra, hogy ha valakinek van már valamilyen lakása, annak tatarozásra, felújításra vagy rendbehozatalra elég lesz. Ez azt jelenti, hogy az építő kisiparnak kevésbé, de az építő szakiparnak segítség lesz” – mondta Böröczffy István, az ÉVOSZ alelnöke.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának várakozásai szerint a jelenlegi ötszázhoz képest tizenegyezer család jut majd otthonhoz az új rendszerben, amelyre négymilliárd forintot különítettek el a 2015-ös költségvetésben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!