2024. 07. 15. Hétfő Henrik, Roland napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Gazdaság

Megkezdődik az M44-es gyorsforgalmi út utolsó szakaszának építése

Az M44-es út Szentkirálytól az M5-ös autópályáig, Kecskemétig tartó utolsó szakaszának megépülésével teljes értékű gyorsforgalmi összeköttetés jön létre Budapesttől Békéscsabáig - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán Szentkirály közelében.

  • Megkezdődik az M44-es gyorsforgalmi út utolsó szakaszának építése

Mosóczi László hangsúlyozta: az M44-es gyorsforgalmi út nettó 106,9 milliárd forint összegű fejlesztéssel megvalósuló, 32,2 kilométer hosszú, kétszer két forgalmi sávos utolsó szakasza várhatóan 2025 elejére készül el.

Az államtitkár emlékeztetett: a több szakaszban megépülő M44-es út Lakitelektől a békési megyeszékhelyig már az autósok rendelkezésére áll, így jelenleg három megyét kapcsol össze. A 2019 ősze óta átadott - együttesen 88 kilométeres - szakaszok nettó szerződéses értéke közel 250 milliárd forint volt.

Kitért arra, hogy 2020 tavaszán kezdődött meg és várhatóan 2024-ig tart a Szentkirály és Lakitelek közötti 4,6 kilométer hosszúságú szakasz kivitelezése, kecskeméti visszakötéssel. Mosóczi László kiemelte: az M44-es több mint 125 kilométer hosszú főpályája és a közel 50 kilométernyi kapcsolódó főút mintegy 400 milliárd forintból épül meg az évtized közepére.

Az államtitkár szerint 2025-re valóra válik a békésiek régi álma, hiszen a négysávos M44-esen gyorsabban, kényelmesebben és biztonságosabban érhetik el a hazai és nemzetközi sztrádahálózat távolabbi elemeit is. Jelezte, hogy megkezdődtek a tárgyalások a román partnerrel közösen az M44-es gyorsforgalmi út Békéscsabától Gyulán keresztül a partiumi Nagyszalontáig tartó folytatásáról is. Mosóczi László szerint a magyarországi gyorsforgalmi hálózat kiterjedtsége, sűrűsége egyre inkább megfelel az emberek elvárásainak, a vállalkozások igényeinek. A 2010 után átadott útszakaszoknak köszönhetően már négysávos utakon lehet autózni Egerbe, Salgótarjánba, Sopronba, Szolnokra, Szombathelyre és Veszprémbe.

A még hiányzó szakaszok, összeköttetések kialakítása Békéscsaba mellett Kaposvár és Zalaegerszeg felé is folyamatban vannak - ismertette.

Az államtitkár kiemelte: a kormány szándéka, hogy bármelyik hazai településről mielőbb, 30 percen belül elérhető legyen egy négysávos út. Néhány éven belül a hazai települések háromnegyedére, tízből kilenc magyar emberre lesz igaz, hogy félórás közelségben van egy négysávos úthoz - mondta.

Földi László, Pest megye 12. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Nagykőrös és Kocsér térségének a gyorsforgalmi úthálózatba való bekötése a jövőt jelenti. Az elmúlt években Dél-Pest megye nagyon sokat fejlődött az útfejlesztés területén. Tapasztalata szerint ennek már az eredménye is látszik, hiszen a gyorsforgalmi utak mentén lévő településeken egyre több a befektető.

Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere, Bács-Kiskun megye 2. számú választókerület fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje kiemelte: az M44-es megépülése Magyarország és a környező országok kereskedelmi útvonalának korszerűségét garantálja, és egy nagy hálózatba köti a térséget.

Juhász Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) útfejlesztési igazgató-helyettese elmondta: az M44-es befejező szakasza csatlakozik majd a jelenleg már épülő Szentkirály és Lakitelek közötti, közel 5 kilométeres szakaszhoz.

Az utolsó 32,2 kilométer hosszú szakasz Kecskemétig, az 5-ös számú főútig tart, ahol egy turbó körforgalom biztosítja majd a csatlakozást az M5-ös autópályával, a Kecskemét-Észak csomóponton keresztül.

A helyszínen kiosztott sajtóközlemény szerint Nagykőrösig a keresztező országos utakat és földutakat az autóút felett, a 140-es számú Cegléd-Szeged vasútvonalat a tervezett autóút alatt vezetik át. Az M44-es záró szakasza elérve a 441-es számú főutat, azt egy külön szintű csomópontban keresztezi majd. Ezt követően a nyomvonal Nagykőrös közigazgatási területén dél-, majd észak-keleti irányban halad mintegy 5 kilométeren keresztül, Szentkirály és Kocsér települések közigazgatási határát megközelítve, attól mintegy 600 méteres távolságban halad, és végül csatlakozik az épülő Szentkirály-Lakitelek szakaszhoz.

Az M44-es gyorsforgalmi út első, Tiszakürt és Kondoros közötti 61 kilométeres szakaszát az új Körös-híddal 2019 októberében adták át. Ezt követte a Kondoros és Békéscsaba között megépült 17,6 kilométer hosszú szakasz, amelyet a Fürjesi úttal 2020 decemberében avattak fel. A harmadik eddig elkészült, Lakitelek és Tiszakürt között húzódó tíz kilométeres szakaszt az új Tisza-híddal pedig 2021 év végén adták át a forgalomnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

III. Károly király üzent Gareth Southgate-nek

A brit uralkodó szerint Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és stábja annak ellenére is emelt fővel térhet haza a németországi Európa-bajnokságról, hogy a csapat a vasárnap esti berlini döntőben 2-1 arányban vereséget szenvedett Spanyolországtól.
Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

Spanyolország negyedszer Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

40 órás reptéri késés + videó

40 órás reptéri késés + videó

Sokan már kétszer is meggondolják, hogy útnak induljanak-e repülővel a nyári hónapokban. Rengeteg rémhír terjed arról, hogy hatalmasak a várakozási idők. A Radar című műsorunknak az egyik utas elmesélte, hogy zajlott az utazást megelőző 40 órás kálváriája.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!