2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Gazdaság

Megdupláznák a szója vetésterületét

Szója fajtabemutatót és tanácskozást tartottak a Baranya megyei Szabadszentkirályon. Az elsősorban takarmányként használt növény nagy része külföldről érkezik hazánkba, többsége azonban génmódosított. Ezen próbál változtatni a szaktárca azzal, hogy megduplázná a vetésterületet, valamint hogy csak tiszta hazai vetőmag használatát engedélyeznék.

A fehérjetakarmányok alapját képező szója nagy része a tengerentúlról, elsősorban Dél-Amerikából érkezik Magyarországra, az import növény általában génmódosított. Magyarországon mintegy 50 fajta szója ismert.

–  Ebből nagyon kevés az, amelyik igazán nagy területen használható. Ezek már korszerű GMO-mentes fajták, amelyeknek a nagy részét mi szaporítjuk itt, Baranya megyében, hiszen a vetőmag-szaporításnak több mint a 60 százaléka Baranya megyében folyik – közölte Bárány Sándor, az Agromédia Kft. ügyvezetője.

A Vidékfejlesztési Minisztérium fehérjeprogramjának fontos része a magyarországi szója vetésterületének növelése. „Majdnem 41 ezer hektár a szója vetésterülete most. Ezt megduplázni állami támogatás és segítség nélkül – bár lehet, hogy ez az »állami támogatás« nem jó kifejezés –, tehát valamiféle anyagi segítség nélkül: ezt nehezen tudom elképzelni” – fogalmazott Balikó Sándor, a Magyar Szója Nonprofit Kft. alapítója.

A hazai szójatermelés 60 százalékát Baranya megye adja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!