2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Gazdaság

Még mindig több tízezer informatikusra lenne szükség

Több tízezer informatikusra lenne szüksége a magyarországi cégeknek, az egyik legnagyobb vállalatnál 400 betöltetlen állás van, a kisvállalkozásoknak pedig a túlélése múlhat rajta, hogy sikerül-e jó szakembert találni. A digitalizáció terjedésével a probléma a gazdaság egyre több szereplőjét érinti. A kormány már tavaly programot indított a helyzet kezelésére, egyelőre azonban nem látszik javulás.

  • Még mindig több tízezer informatikusra lenne szükség

Nemzetközi cégvezetők, és a külügyminisztérium államtitkára vágták át az ünnepi szalagot az IT Services Hungary új irodaházának aulájában. Az anyacég vezérigazgatója külön kiemelte, hogy a felkészült szakembereknek köszönhetően Magyarország kifejezetten fontos a cégnek, felkészült szakemberből azonban továbbra is komoly hiány van.

Az IT Services Hungary Magyarország legnagyobb infokommunikációs szolgáltatója, nálunk is éves szinten átlagban 400 nyitott pozíció van folyamatosan. Tehát 400 nyitott pozíciót keresünk. Hogy lehet ezt a kihívást kezelni. Értelemszerűen nagyon figyelni kell nem csak a keresés, és az új lehetséges nemzedéknek a megtartására, hanem akik már a vállalatnál dolgoznak, azoknak a megtartására is figyelnünk kell. Illetve nagyon sokat fektet a cég arra, hogy hogyan tudja a belső fejlődési utat biztosítani a kollégáknak - mondta el Mészáros Mariann, HR igazgató.

Míg a nagy cégek a munkák ütemezésével tudják kezelni a helyzetet, a kis- és középvállalatoknál a cég jövője múlhat rajta, hogy sikerül-e programozót találniuk. Egy kriptovalutákkal foglalkozó startup vezetője azt mondja, komolyan gátolja a fejlődésüket a munkaerőhiány. Álláshirdetésekkel már nem is próbálkoznak, főként személyes kapcsolatokon, és fejvadász cégeken keresztül keresnek embert.

Gyakorlatilag ha nincs erre egy stratégia kidolgozva a cégben, vagy nincs erre egy ember aki ezzel foglalkozik, akkor ez meg is ölhet egy ilyen technológiai céget. Illetve sok nem technológiai cégnél látom problémaként, hogy azért nem tud esetleg továbblépni, vagy fejlődni, mert nincs olyan megfelelő tudásanyag a cégben ami ezt lehetővé tenné - mondta Barcza R. Gergő, a Hellocoin technológiai vezetője.

Az informatikai vállalatok szövetsége úgy számol, hogy a nagyobb cégek 10 projektből 7-8-at visszautasítanak, mert nincs aki elvégezze időre a munkát. Egy átfogó javaslatcsomagot készítettek a helyzet orvoslására, az informatikusképzés mellett, az általános informatikai képzést is jelentősen fejlesztenék.

A helyzet kezelésére már tavaly átfogó program indult, melyben a techszektor cégei és az oktatási intézmények közötti együttműködést ösztönzik, illetve az informatikai pálya vonzerejét igyekeznek növelni, például előadásokkal. A 8 milliárd forintos programot az unió finanszírozza.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!