2024. 07. 20. Szombat Illés napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Gazdaság

Még mindig megéri külföldi ingatlant venni

Az elmúlt években világszerte kiemelkedik a tengerparti ingatlanbefektetések közül az észak-ciprusi piac, ahol tavaly egy év alatt 50-60 százalékos áremelkedés következett be részben a kiugróan erős kereslet miatt.

  • Még mindig megéri külföldi ingatlant venni

Denis Zincsenko a ciprusi ingatlanok ingatlanszakértője arról beszélt, hogy a kínálatukban szereplő stúdió, és több szobás apartman lakások átlag négyzetméter ára átszámítva még mindig csak 900.000 -1.100.000 forint körül mozog. Ezek az apartmanok, stúdiólakások modern, új építésű, közös medencével, játszótérrel, kerttel és egyéb kényelmi szolgáltatásokkal ellátott lakóparkokban helyezkednek el és tényleg minden adott bennük, hogy egy kényelmesebb, mediterrán életstílusban éljen az ember.

Mint fogalmazott, Magyarországról is egyre több a vásárló: sokan ki is költöznek, de vannak, akik rövidebb vagy hosszabb távú befektetésként tekintenek az ottani lakásokra.

Rengeteg embernek életre szóló vágya, hogy egy napon tengerparti nyaralót vásároljon, ez a távolinak tűnő álom viszont soha nem volt olyan közel hozzánk, mint most. Észak-Ciprus turizmusa, ingatlanpiaca, infrastruktúrája dinamikusan, növekszik, fénykorát éli, de még így is jóval kedvezőbb áron lehet apartmant vásárolni a Földközi-tenger partján, mint több magyarországi nagyvárosban.

Denis Zincsenko, a ciprusiingatlanok.hu alapítója elmondta, rendkívül dinamikus fejlődésen megy keresztül az egész régió, de a 180 napos főszezonnal rendelkező Észak-Ciprus még ebből a mezőnyből is kiemelkedik.

„Az elmúlt években kiemelkedően megugrott az érdeklődés a szigetország északi része iránt, a helyi turisztikai minisztérium munkájának köszönhetően pedig a világ egyre több pontjáról fedezik fel ezt az ékszerdobozt. Annak ellenére, hogy mára turisztikai paradicsommá nőtte ki magát, Észak-Cipruson még mindig kifejezetten kedvező fizetési feltételekkel lehet apartmanokat venni, a projektek pedig gombamód szaporodnak. Nem véletlen, hogy a Forbes magazin az elmúlt években a TOP 5 tengerparti ingatlanbefektetések közül az első helyre sorolta Long Beach, Iskelét, ahol számos projektben lehet tervezőasztalról, vagy akár készen apartmant vásárolni és ahol egyébként a mi irodánk is megtalálható.” – fogalmazott.

Az ingatlanszakértő kérdésre válaszolva közölte, nemcsak a skandináv, a német vagy a francia vevők száma sokasodik, hanem a közép-kelet-európai piac is aktivizálódik, így a magyarok érdeklődését is felkeltette az utóbbi években ez a lehetőség.

Ennyit hozhat a konyhára az észak-ciprusi ingatlanbefektetés

Denis Zincsenko így folytatta: „Sokan saját célra vásárolnak apartmanokat, hogy adott esetben ki is költözzenek, míg mások inkább befektetésként tekintenek az ingatlanokra. Akik rövidebb távon gondolkoznak, azok a mostani hullámot meglovagolva, épülő projektekbe szállnak be, majd értékesítik tovább átadási ütemtől függően. Ebben az a jó befektetés, hogy ilyen esetben nem kell az apartman teljes összegét befizetni a részletfizetési konstrukciók miatt, a vásárló az eladáskor mégis keres a különbözeten. Vásárlóink közül sokan gondolkodnak a kiadásban is, sőt sokan vannak olyanok, akik kétlaki életet élnek és míg télen Cipruson laknak, nyáron kiadják az ingatlant. A turizmus növekedésével egyre nagyobb a kereslet az apartmanokra és ez nyilván felfelé húzza a bérleti díjak árát is.”

„Az elmúlt szűk öt évben óriási változások zajlottak le az észak-ciprusi ingatlanpiacon. Míg 2019-ben lehetett találni stúdiólakást 36 ezer angol fontért, ami a mai árfolyamon átszámítva 16 millió forintot jelent, ma alsó hangon 60 ezer fontot, körülbelül 27 millió forintot kell kifizetni egy ugyanolyan paraméterű ingatlanért. Pedig ezek nem is népszerű ingatlanok, hanem földszinti, panorámával nem rendelkező, de a parttól 300-400 méterre lévő lakást tudunk ennyiért vásárolni” – mondta.

A ciprusiingatlanok.hu alapítója arról is beszélt, tavaly 50-60 százalékos áremelkedés következett be egy éven belül, ami példátlan.

Denis Zincsenko úgy látja, mivel a kereslet egyre nagyobb, az ingatlanárak sem fognak a közeljövőben lejjebb kúszni, és mivel ez a trend a bérleti díjakat is felfelé húzza, a befektetések megtérülése is biztosított lehet. Hozzátette ugyanakkor, ha valaki külföldön vásárolna ingatlant mindenképpen ajánlott szakértő segítségét igénybe venni, akinek van helyismerete, tisztában van a jogszabályokkal és földviszonyokkal, valamint van komoly tapasztalata az adás-vételeket illetően.

Borítókép: ciprusiingatlanok.hu 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ujjong a Hamász

Ujjong a Hamász

A Hamász iszlamista palesztin mozgalom pénteken üdvözölte a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICJ) véleményét, amely szerint törvénybe ütköző, hogy Izrael továbbra is megszállva tartja az 1967-ben megszállt palesztin területeket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó: Egy, az Európai Unióba igyekvő ország két európai uniós tagország energiaellátását is veszélyezteti + videó

Szijjártó: Egy, az Európai Unióba igyekvő ország két európai uniós tagország energiaellátását is veszélyezteti + videó

Érthetetlen és egyben elfogadhatatlan döntés Ukrajna részéről az orosz Lukoil magyarországi kőolajtranzitjának leállítása, és bár hazánk ellátását átmeneti megoldásokkal sikerült stabilizálni, ezek az eszközök már középtávon sem fognak működni, így gyorsan megoldást kell találni - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.
Az extrém hőség miatt már szüretelik a szőlőt Pécsen + videó

Az extrém hőség miatt már szüretelik a szőlőt Pécsen + videó

Az utóbbi hetek nagy melege a szólóültetvényeken is megtette hatását. Kapcsolunk Pécsre kollégánkhoz, Szilágyi Jenőhöz, aki a Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintezet birtokán van. Az apropó pedig az, hogy az országban elsőként itt megkezdődött a szüret.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!