2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Gazdaság

Masszírozzák a szarvasmarhákat

Egy kis baranyai faluban élnek Magyarország legdrágább marhái. A japán származású wagyu marha húsát tartják a szakértők a világon a legízletesebbnek. Mostantól itthon is meg lehet vásárolni: 1 kiló ára 8 és 25 ezer forint között mozog. A legenda szerint a fekete szarvasmarhákat a tenyésztők sörrel itatják, és masszírozzák is, hogy ízletesebb legyen a húsuk.

A wagyu típusú szarvasmarhát három éve kezdte el tenyészteni a Baranya megyei Ófalu határában egy megszállott vállalkozó. A hazai állomány jelenleg 13 tehénből és ugyanennyi bikából áll. Őseik Japánból származnak, ahol a legenda szerint sörrel itatják őket, hogy finomabb legyen a húsuk. Ezzel itthon még nem kísérleteztek, a tenyésztő viszont elismerte: különösen odafigyelnek a tartás körülményeire. A csorda tagjait például mindennap megmasszírozzák.

– Rendkívül tőkeigényes vállalkozás ez, ami azt jelenti, hogy három éven keresztül kell tartani ezt a fajtát, amíg utána vágásra kerül, ez nagyon nehéz, és közben szaporítani a következő generációt, hogy folyamatos legyen az ellátás – mondta el a Hír TV híradójának Zichy Mihály fajtahonosító tenyésztő.

A fekete szarvasmarha húsa a világon az egyik legízletesebb, ezért a szakácsok prémium-alapanyagként tartják számon. Az izomrostjai közti zsír különleges aromát, illatot áraszt, és porhanyósságot ad a fajtából készült fogásoknak. A séfek eddig főleg Ausztriából és Olaszországból szerezték be, Pécsett eddig egyetlen alkalommal került az egyik étterem konyhájára pár kiló.

– Minden szakácsunk nagy érdeklődéssel nézte, mert volt, aki külföldön már találkozott ilyennel, de azért nyers húsként is egyértelmű volt, hogy ez teljesen más, mint amivel itthon lehet találkozni – mondta el Krusóczki Tamás cégvezető Külföldön az értékesebb részeiért: a hát és bélszín kilójáért 200 eurót is megadnak az ínyencek. A különleges húst mostantól a magyar vásárlók is megkóstolhatják. – Ennek a fajtának 8 ezertől 28 ezer forint/kilogrammig terjed az ára, de figyelembe kell venni, hogy ez egy nagyon értékes marhahús, 30 dekából akár egy 4 fős ebédet is el lehet készíteni – mondta el Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!