A wagyu típusú szarvasmarhát három éve kezdte el tenyészteni a Baranya megyei Ófalu határában egy megszállott vállalkozó. A hazai állomány jelenleg 13 tehénből és ugyanennyi bikából áll. Őseik Japánból származnak, ahol a legenda szerint sörrel itatják őket, hogy finomabb legyen a húsuk. Ezzel itthon még nem kísérleteztek, a tenyésztő viszont elismerte: különösen odafigyelnek a tartás körülményeire. A csorda tagjait például mindennap megmasszírozzák.
– Rendkívül tőkeigényes vállalkozás ez, ami azt jelenti, hogy három éven keresztül kell tartani ezt a fajtát, amíg utána vágásra kerül, ez nagyon nehéz, és közben szaporítani a következő generációt, hogy folyamatos legyen az ellátás – mondta el a Hír TV híradójának Zichy Mihály fajtahonosító tenyésztő.
– Minden szakácsunk nagy érdeklődéssel nézte, mert volt, aki külföldön már találkozott ilyennel, de azért nyers húsként is egyértelmű volt, hogy ez teljesen más, mint amivel itthon lehet találkozni – mondta el Krusóczki Tamás cégvezető Külföldön az értékesebb részeiért: a hát és bélszín kilójáért 200 eurót is megadnak az ínyencek. A különleges húst mostantól a magyar vásárlók is megkóstolhatják. – Ennek a fajtának 8 ezertől 28 ezer forint/kilogrammig terjed az ára, de figyelembe kell venni, hogy ez egy nagyon értékes marhahús, 30 dekából akár egy 4 fős ebédet is el lehet készíteni – mondta el Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.