2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Gazdaság

Magyarország vízügyi projektekkel kapcsolódik be az AIIB munkájába

Magyarország a vízügyi ágazatokon keresztül kapcsolódik be az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB) munkájába, a következő hetekben áttekintik, milyen projektekben tudnának részt venni magyar cégek és kormányzati szervek - mondta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára egy üzletfejlesztési konferencián szerdán Budapesten.

  • Magyarország vízügyi projektekkel kapcsolódik be az AIIB munkájába

A Pénzügyminisztérium (PM), a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint az Exim Bank által szervezett konferencia az AIIB éves közgyűlésének felvezető rendezvénye és az idei októberi budapesti Víz Világtalálkozó előkészítő eseménye.

A KKM államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta: Magyarországnak van színvonalas, hasznosítható szakértelme, és nem szeretne kimaradni az ázsiai fejlődés által kínál gazdasági lehetőségekből.

Balogh László, a PM pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára pedig azt emelte ki, Magyarország különösen fontosnak tartja, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitikában megfelelő figyelmet kapjanak a vízügyek.

A többi között magyar szaktudással kifejlesztett új technológiák, valamint a nemzetközi fejlesztési bankok megnövelt finanszírozása révén élhetőbbé tehetők azok a régiók, amelyeket fokozott vízhiány vagy vízszennyezés sújt - mondta.

Magyar Levente jelezte: Magyarország a régióból az elsők között csatlakozott az AIIB-hoz, amelynek célja nagyszabású infrastruktúra-fejlesztések finanszírozása, illetve ennek elősegítése, elsősorban az ázsiai térségben.

Az államtitkár kitért arra, hogy a bank egyike az elsőknek, amely a nyugatiakhoz hasonló léptékben tud finanszírozni nagy fejlesztéseket.

A világban zajló politikai-gazdasági folyamatok jelzik az ázsiai fejlődést, és az AIIB, illetve a hasonló kezdeményezések is mutatják Ázsia növekvő erejét - mondta.

Balogh László kiemelte: az elsősorban a fejlődő országokban, régiókban jelentkező vízhiány és vízszennyezés stratégiai döntéseket igényel, az elegendő mennyiségű tiszta ivóvíz biztosítása nagy kihívást jelent.

Ha sikerrel járunk, megállítható az egyes régiókban egyre tömegesebben jelentkező elvándorlási hullám, amelyben nagyrészt a vízhiány és az emiatt jelentkező konfliktusok játszanak szerepet - fogalmazott a PM helyettes államtitkára.

Hozzátette, a kihívások kezelésében jelentős szerep vár az AIIB-re, Magyarország nagy várakozással tekint az együttműködésre.

Danny Alexander, az AIIB alelnöke elmondta: a 2016 óta működő multilaterális fejlesztési bank az első olyan kínai pénzügyi kezdeményezés, amelynek tagsága nyitott a világ bármely országa előtt, jelenleg 97 tagországa van.

Az elmúlt három és fél évben az AIIB által elfogadott, 15 országban megvalósuló 39 projekt értéke csaknem 8 milliárd dollár.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!