2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Bayer show 14:05

Gazdaság

Magyarország visszafizette az IMF-hitelt

Visszafizette Magyarország a 2008-ban felvett IMF-hitel utolsó részletét is. Az előtörlesztéssel 3,5 milliárd forint kamatköltséget takarított meg az ország, az államadósság pedig több mint 2 százalékkal csökkenhet.

„A mai napon 2,2 milliárd eurónyi utalás történt, amivel a jövő évi 300 millió eurót is rendeztük a valutaalap felé” – közölte Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi államtitkára. Három devizanemben törlesztett a kormány: 1,7 milliárd dollárt, 570 millió eurót és 255 millió fontot utalt át az Államadósság Kezelő Központ az IMF-nek. A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az előtörlesztéshez új kötvénykibocsátásra nem volt szükség, és a költségvetésben is marad biztonsági tartalék.

„A forrást az év közepén már össze tudta gyűjteni az Államadósság Kezelő Központ, aminek forrásait egyrészt a februári devizakötvény-kibocsátás, másrészt a prémium euró magyar államkötvény értékesítéséből befolyó összegek tették lehetővé, hogy most ezt az összeget átutaljuk a valutaalapnak” – mondta Orbán Gábor adó- és pénzügyi államtitkár.

Az IMF-hez 2008-ban fordult a Gyurcsány kormány: összesen 7,5 milliárd eurót hívtak le. Törleszteni viszont csak a kormányváltás után 2011-től kellett. Az utolsó részlet jövő márciusban járt volna le.

„A tranzakcióval egy 3,5 milliárdos kamatkölcsön megtakarítás keletkezik ugyanis a végtörlesztéssel nincs szükség pótlólagos kamatkölcsön-kibocsátásra, ez a finanszírozási tartalékból történik, ami kamatbevételt nem hoz. Tehát az IMF hitel, még hogyha ilyen alacsony, és a vége felé igen olcsón jutunk hozzá, aminek a kamata 1,1 százalék, amivel szemben a finanszírozási tartalékkal nem tudunk kamatbevételt elérni. Úgyhogy ezzel összességében a költségvetés nagyon is jól jár” – jelentette ki Orbán Gábor.

Az előtörlesztés az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese szerint 2,2 százalékkal csökkenti az államadósságot. Ez az első negyedév végén 82,4 százalék volt.

Reakciók

A Fidesz szerint a magyar emberek teljesítménye az IMF-hitel visszafizetése, amellyel jól jár az ország. Az MSZP kommunikációs trükkről, a jobbik politikai fogásról beszél.

Más országokkal szemben csak Magyarország tudta idő előtt visszafizetni a tartozását – így reagált a Fidesz az előtörlesztésre. Zsigó Róbert azt mondta: 2008-ban a baloldal alkalmatlansága miatt kellett kölcsönt felvenni, az IMF-hitel nélkül ugyanis már a nyugdíjakat, a béreket és a szociális ellátásokat sem tudta volna a kormány kifizetni. „A bukott baloldal miatt kellett ma ezt a számlát Magyarországnak kifizetnie, de nem értük fizettük vissza, hanem a magyar családokért, a gyermekekért, a fiatalokért, az idősekért, a magyar vállalkozásokért tettük, ők mától nem adósai az IMF-nek” – jelentette ki a szóvivő.

A szocialisták megvárták volna, míg lejár a hitel, szerintük ugyanis ezzel több mint tízmilliárd forintot nyerhetett volna a költségvetés. Burány Sándor úgy számol: a visszafizetéssel sem javul lényegesen az államadósság, ráadásul az ország hét hónap alatt elérte az egész évre tervezett hiánycélt is. „A súlyos tények azok, hogy az államadósság nőtt, az éves hiánycélt teljesítettük. Az olcsóbb IMF-hitelt drágább lakossági hitelekre cseréli a kormány, nem másért, csak azért, hogy drága pénzért hazudhasson egy jó nagyot” – mondta Burány Sándor.

A Jobbik az MSZP-vel ért egyet. „82 százalék volt 2010 első negyedévének a végén a GDP-arányos államadósság, most 82,4 százalék. Tehát némileg még nőtt is. Időközben azonban eltűnt 3000 milliárd forintnyi magánpénztári vagyon, ami szintén belement az államadósság-csökkentésbe” – nyilatkozta Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese.

Bajnai Gordon pártja közleményben reagált, az IMF megszorításait végrehajtó volt kormányfő úgy látja: Magyarország bajaiért nem a szocialisták a felelősek, hanem Orbán Viktor, a rossz kormányzás büntetőadóját pedig a magyar családokkal fizettetik meg.

 

A pénz a nemzeti bank közvetítésével jut el az IMF-hez.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!