2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Zsuzsi asztala

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát

Noha az uniós agrártanács ülésén nem született döntés az ukrán gabona okozta, az Európai Unióban kialakult belső piaci válság elhárításáról, a közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Luxembourgban magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.

  • Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát

A tárcavezető az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsa ülésének szünetében közölte: a tárgyalások iránya jó, az Európai Unió ugyanis elfogadta azokat a tagállami kényszerintézkedéseket, amelyek egyoldalú döntéssel betiltották az ukrán mezőgazdasági intézkedések importját.

Az EU elismerte a helyzet súlyosságát, megérti a tagállamok döntését és keresi az intézkedések fenntartását lehetővé tevő megoldásokat. A közelgő megállapodás eredménye az lesz, hogy Magyarország továbbra is fenn fogja tudni tartani az Ukrajna felől érkező gabona behozatali tilalmát - mondta Nagy István.

Emlékeztetett: öt uniós tagország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia vezetője a múlt héten kérte az Európai Bizottságtól, hogy intézkedjen az Európába vámmentesen beáramló, a helyi gazdáknak károkat okozó ukrán gabona ügyében. Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária ezt megelőzően egyoldalúan importtilalmat vezetett be az ukrajnai mezőgazdasági termékekre.

A miniszter elmondta: további tárgyalásokra van szükség arról, hogy az unió által ajánlott öt termék, a búza, a repce, a kukorica, a napraforgó, valamint a napraforgóolaj mellett milyen további termékekre terjedjen ki az importtilalom.

Közölte továbbá, Magyarország garanciákat szeretne arra vonatkozóan, hogy a tilalom december végéig érvényben maradhasson. Arra vonatkozóan, hogy az unió 100 millió eurós alapot hoz létre az érintett gazdák megsegítésére, Nagy István azt mondta: arról is tárgyalások folynak, hogy az összeget miként lehet bővíteni. Szavai szerint megoldást kell találni arra is, hogy az ukrán gabona eljusson a hagyományos piacaira, illetve a rászoruló országokba.

Csak akkor fog helyreállni a belső kereskedelmi lánc, csak akkor fog működni a piac, ha ismét használható lesz az ukrán gabona hagyományos útvonala - hangsúlyozta. Ennek érdekében Magyarország javaslata, hogy a tranzitszállítást támogassa az Európai Unió - közölte.

Magyarország mindaddig tárgyalni fog, amíg megnyugtató megoldás nem születik, amely szavatolja a magyar gazdák biztonságát és az elszenvedett károkért térítésben nem részesülnek - tette hozzá Nagy István.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Zsuzsi asztala: Kecskelak Szentistvánbaksáron + videó

Zsuzsi asztala: Kecskelak Szentistvánbaksáron + videó

A Zsuzsi asztala legújabb adásában a műsorvezető, György-Horváth Zsuzsi Szentistvánbaksára látogat el a Vizi családhoz. Megnézheti mi a kecskék egyik kedvenc eledele, ennek begyűjtésében is komoly szerepet vállal.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.
Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Ezúttal Őrhalom és Ipolyvarbó között készült el az új híd, ami amellett, hogy a határ menti közösségek életét megkönnyíti, a gazdaság fejlesztése szempontjából is fontos szerepe van.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!