2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Gazdaság

Magyarország a járműgyártás fellegvárává vált

Mind a négy nagy magyarországi autógyár jelentős termelésbővítéssel számol 2014-ben. A GDP tizedét adó járműipar 90 százalékban exportra dolgozik. A külgazdasági államtitkár szerint a négy gyár jelentősen hozzá fog járulni ahhoz, hogy idén a magyar gazdaság tartós növekedési pályára áll.

„A magyar gazdaság zászlóshajója a járműipar, és az sem lehet vitás, hogy Magyarország a járműgyártás egyik európai fellegvárává vált” – mondta Szijjártó Péter. Tavaly a négy nagy autógyár 2000 új munkahelyet hozott létre, a járműgyártás az export 18 százalékát adja – sorolta az adatokat a külgazdasági államtitkár.

„A 712 autóipari vállalatból tehát itt van velünk a négy legnagyobb gyártó vállalat, akik a 2013-as beruházási döntéseikkel jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaságban beállt a növekedési fordulat. A 2014-es működésükre vonatkozó előrejelzések alapján pedig nyugodtan mondhatjuk, hogy a négy nagy autógyártó-vállalat, itt Magyarországon jelentősen hozzá fog járulni ahhoz, hogy az idei esztendőben a magyar gazdaság tartós növekedési pályára áll” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Az Audi idén két új modellt kezd gyártani Győrben. Az egyik száz százalékban magyar, másol nem gyártják. „Az új járműgyártás 20-21 ezer A3 limuzint fog majd eredményezni” – közölte Axel Schifferer, az Audi Hungaria pénzügyi vezérigazgatója.

A Mercedes magyarországi igazgatója emlékeztetett rá, hogy a válság kellős közepén kezdték el építeni a kecskeméti gyárat. Frank Klein elmondta, hogy a kizárólag Magyarországon gyártott kocsijuk sikermodell, hiszen 180 országban forgalmazzák. „Világos céljaink vannak: 2014-ben 100 ezer személyautót szeretnénk Kecskeméten előállítani” – mondta.

A Suzuki is magasabb fokozatba kapcsol, az esztergomi gyárban tavaly 160 ezer autó készült, idén a tervek szerint kétszázezer fog. „A tavalyi évben az európai autópiac a 17 évvel ezelőtti szintre süllyedt vissza. Ilyen értelemben úgymond rá is kényszerülünk arra, hogy az S-Cross és hát persze más modelljeinket is Európán kívüli célországokba szállítsuk” – közölte Urbán László, a Magyar Suzuki vezérigazgató-helyettese.

Az Opel szentgotthárdi motorgyára 13 százalékkal növeli a termelést.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!