2023. 12. 03. Vasárnap Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Bayer show 21:10

Gazdaság

Magyar-román határ menti kamarai elnökök találkoztak Debrecenben

A magyar-román gazdasági és üzleti együttműködés, a partnerségi kapcsolatok időszerű kérdéseit tekintették át a szakemberek a határ menti kamarai vezetők találkozóján szerdán Debrecenben, a hajdú-bihari kereskedelmi és iparkamara székházában.

  • Magyar-román határ menti kamarai elnökök találkoztak Debrecenben

   A találkozón a vendéglátó Hajdú-Bihar mellett a Békés, a Csongrád-Csanád és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei iparkamarák elnökei, illetve a romániai Arad, Bihar, Szatmár és Temes megyék kamarai vezetői vettek részt.

    A vállalkozások közötti közvetlen párbeszédet semmi nem tudja helyettesíteni - idézi a haon.hu helyi hírportál a hajdú-bihari kamara elnökét. Miklóssy Ferenc a találkozó megnyitóján gratulált Románia gazdasági eredményeihez, utalva az utóbbi időkben tapasztalható nagyon dinamikus fejlődésre. A Románia nyugati részén tapasztalható dinamikusabb növekedést, a határ menti magyar megyék vállalkozásai jól ki tudják használni - tette hozzá.

    Gabriel Sopanda, Románia budapesti nagykövete az együttműködés jelentőségét méltatva kiemelte: a gazdasági kapcsolatokra az utóbbi időkben rányomta bélyegét a világjárvány, az orosz invázió pedig mindkét országnak újabb problémát jelent. Ebben a helyzetben a hatékony párbeszéd nagyon fontos.

    Hozzátette: a kétoldalú gazdasági együttműködés növekedőben van, több mint 21 százalékkal nőttek a kereskedelmi kapcsolatok tavaly az előző évhez képest, az idén pedig még kedvezőbb helyzetet mutatnak az adatok.

    Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a magyar kormány és a kamara együttműködési rendszerét ismertetve egyebek mellett rámutatott: jövőre a költségvetés ugyanakkora nagyságrendű forrást ad a kamarának, mint amennyit a szervezet a vállalkozásoktól hozzájárulásként beszed.

    A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK) erősíteni kívánja a négymilliós, dinamikusan fejlődő, magyar-román határ menti térség gazdasági és innovációs együttműködését - tudatta a szervezet a kamarai összefogás hátteréről.

    Céljuk a térség jövedelemtermelő képességének növelése, a vállalkozások piacra jutásának, illetve harmadik piacon való kooperációjának elősegítése, hogy a két oldal vállalkozásai minél szélesebb körű, közvetlen üzleti kapcsolatokat alakítsanak ki, közös vállalkozásokat hozzanak létre, közös pályázatokat valósítsanak meg, és minél több hozzáadott érték maradjon a térségben.

    Stratégiai céljuk az eredményes és intenzív, vállalkozások közötti gyakorlati együttműködés megvalósítása. Ezen célok elérésének elősegítésére 2019. június 26-án együttműködési megállapodást írtak alá az érintett magyar-román határ menti kamarák, amelyet most aktualizálnak - hangzott el a tanácskozáson.

Fotó: Pixabay.com

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpont: Tordai, a bizalmi ember + videó

Célpont: Tordai, a bizalmi ember + videó

Továbbra is feltétlen a bizalom a Városházán Tordai Csaba iránt. Déri Tibor DK-s polgármester még meg is köszönte Karácsony jogi főtanácsadójának a munkáját, annak ellenére, hogy Tordainál házkutatást tartottak a 99 Mozgalom gyanús pénzügyei miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Jönnek az új lakossági állampapírok + videó

Új lakossági állampapírokat bocsát ki a Magyar Állam 2024-ben – hangzott el a Pénzügyminisztérium és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) pénteki sajtótájékoztatóján, ahol ismertették az ország jövő évi finanszírozási tervét.
Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Átadták az új Ipoly-hidat + videó

Ezúttal Őrhalom és Ipolyvarbó között készült el az új híd, ami amellett, hogy a határ menti közösségek életét megkönnyíti, a gazdaság fejlesztése szempontjából is fontos szerepe van.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!