2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Magyar Nemzet - Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál

Jóval gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az európai uniós átlagnál - írta a Magyar Nemzet hétfőn.

  • Magyar Nemzet - Gyorsabban nőtt a magyar kisvállalkozások termelékenysége az uniós átlagnál

    A lap idézte az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárát, György Lászlót, aki a közösségi oldalán közölte: az Eurostat adatai alapján a magyar mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenysége 2010 és 2019 között több mint 53 százalékkal bővült, míg az unió egészé­ben átlagosan csupán 15 százalékos a növekedés. A többi visegrádi állam - Csehország, Lengyelország, Szlovákia - is jóval elmarad Magyarország mögött - tette hozzá.

    Az államtitkár azt írta, hogy a "jobboldali patrióta és pragmatikus gazdaságpolitika" sikeréről van szó, amely sok eszközzel támogatja a vállalati beruházásokat.

    Egyebek mellett ilyen az adócsökkentés: 2009 és 2020 között Magyarország dobogós volt az unióban a közterhek mérséklésében. Minél több megtermelt jövedelem marad a vállalkozásoknál, annál több forrásuk jut fejlesztésekre - jegyezte meg György László.

    Az állam jelentős segítséget nyújtott a beruházásokhoz és az innovációs tevékenység erősítéséhez is. Csak a koronavírus-válság idején 2000 milliárd forintot fordítottak beruházások, valamint vállalati kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatására; az összegből háromszor akkora mértékben részesedtek a kis és közepes cégek, mint a nagyvállalatok.

    A vállalkozásfejlesztési intézményrendszer megújításának köszönhetően az elmúlt másfél évben többszörösére növelték a fejlesztési forrásokkal elért cégek számát. Míg 2014-től hat év alatt mintegy 11 ezer vállalkozást támogattak, addig most két esztendő során 15 ezret érnek el célzott vállalkozásfejlesztési forrásokkal - közölte az államtitkár.

    György László kitért arra is, hogy a fejlett technológiák alkalmazásához nem elég a termelőeszközök modernizációja, jól képzett munkaerőre szintén szükség van. Ezért indították el a szakképzési és felnőttképzési rendszer megújítása után tavaly ősszel "minden idők leggrandiózusabb munkahelyi képzési programját", 70 milliárd forintos keretösszeggel.

MTI

    Az államilag támogatott, 0 százalékos hitelek is eredményesek voltak. Ezt mutatja, hogy a koronavírus-válság kitörése óta több mint 86 ezer - döntő részben kis- és közepes - vállalkozás jutott összesen csaknem 5000 milliárd forintnyi kedvezményes hitelhez, amiből fejlesztéseiket, beruházásaikat szintén tudják finanszírozni. Ennek is köszönhető, hogy Magyarország még a krízis alatt is magasan tudta tartani a beruházási rátát, ami a vállalati termelékenység növekedésének záloga - írta az államtitkár.

    György László a lap szerint úgy fogalmazott: "ha áprilisban a választók felhatalmazást adnak a folytatásra, akkor az Orbán-kormány fenntartja a patrióta és pragmatikus gazdaságpolitikát".

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!