2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Híradó 12:00

Gazdaság

Litvánia is euróra váltott

Litvánia az euró bevezetésével ünnepelte az új évet. A balti ország miniszterelnöke közvetlenül éjfél után, az elsők között vett ki egy 10 eurós bankjegyet egy automatából Vilniusban. Az új év kezdetével már mindhárom balti államban a közös európai fizetőeszközt használják. Litvánia belépésével 19 tagúra bővült az euróövezet.

Az elsők között vett ki eurót egy ATM-ből újévkor a litván miniszterelnök. A balti állam vezetője büszkén mutatta fel a 10 eurós bankjegyet a közös valuta bevezetésének ünnepségén. A kormányfő ünnepi beszédében az új fizetőeszközt méltatta. „Az euró lesz a gazdasági és politikai stabilitás garanciája. Ezáltal lehetővé válik, hogy gyorsabb legyen a gazdasági növekedés, ami új munkahelyeket teremt, növeli a bevételt. Komolyan hiszem, hogy erősítjük majd az eurócsaládot. Az európai növekedés csúcsán állunk” – fogalmazott Algirdas Butkevicius.

Észtország 2011-ben, Lettország tavaly, a balti térség harmadik országaként az idén a litvánok is maguk mögött hagyták nemzeti valutájukat. Ezzel 19 tagúvá vált az eurót használó országok csoportja.

Az emberek kétharmada az önállóság feladásától fél, sokan pedig drágulásra számítanak. Bár a felmérések szerint a litvánok fele nem tartja jó ötletnek a pénzcserét, a nemzeti bank a kormánnyal együtt GDP-növekedést vár az euró bevezetésétől. Az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Fitch Ratings is az eurózóna átlagánál jóval magasabb, 3,5 százalékos növekedésre számít Litvániában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

A svájci államfővel tárgyalt Orbán Viktor

Magyarország EU-elnökségéről, az ukrajnai és a közel-keleti háborús konfliktusokról valamint a svájci-magyar gazdasági együttműködésről tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Viola Amherddel, a Svájci Államszövetség elnökével pénteken a Karmelita kolostorban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!