2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Gazdaság

Lisztharmat: lesz, akinek szüretelnie sem kell

Lisztharmatfertőzés jelent meg a szekszárdi borvidéken, ezért jelentős terméskieséssel és megnövekedett növényvédelmi költséggel számolnak a gazdák. A védekezést nehezíti, hogy az egyetlen, a betegség megjelenése után is hatásos permetszer hiánycikk lett a piacon.

A szekszárdi borvidéken 15 éve pusztított hasonlóan súlyos lisztharmatfertőzés. Van olyan szőlőültetvény, ahol a teljes termés odaveszett.

„A kényes fajtáknál nagyon nagy gondot okoz, ilyen a kadarka, a kékfrankos. Aki nem vette észre időben, vagy nem nagyon erős, lisztharmat elleni permetszerekkel kezelte a szőlőt, annak nem is kell szüretelnie” – mondja Mészáros Pál szekszárdi borász.

A lisztharmatnak kedvez a párás, csapadékmentes idő. Szekszárd környékén ebben a hónapban mindössze 60-70 milliméter eső esett.

„A lisztharmatjárvány hátterében az áll, hogy az ültetvényekben áttelelő kórokozó már tavasz óta folyamatosan ideális körülmények között, a levelek fonákán lappangva szaporodik. A párás, meleg idő kedvez annak, hogy a fertőzés létrejöjjön, és a fürtök még mindig érzékeny fenológiai stádiumban vannak, egészen a zsendülésig” – magyarázza Csikászné Krizsics Anna, a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A lisztharmat kialakulása permetezéssel megelőzhető. Ha a betegség már megjelent a tőkén, egyetlen olyan szer van, amely hatásos. A nagy kereslet miatt azonban a teljes készletet felvásárolták, a gyártó hat-nyolc napos határidővel tud szállítani. A terméskiesés az illetékes hatóság szerint a gazdák hibája, ezért kártérítésre nem számíthatnak.

„A jól védett szőlőkben termésveszteséggel sehol nem kell számolni, illetve némi fürtritkítással, zöldmunkával a borvidék erősebben fertőzött helyein meg tudják oldani ezt a problémát. Azt, hogy kompenzációs terméskiesés lenne, most nem lehet kijelenteni” – közölte Gabi Géza, a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

A 2300 hektáros szekszárdi borvidéken a terméskiesést egyelőre nem lehet megbecsülni, a növényvédelem költségei a gyakoribb permetezés miatt 20-30 százalékkal nőttek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!