2024. 10. 07. Hétfő Amália napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Globál 22:40

Gazdaság

Lehet, kisebb mértékben emelkedik a minimálbér, mint sokan várták

Nem tartható fenn trendszerűen a jelenlegi bérdinamika, ezért már jövőre valamilyen korrekcióra lesz szükség – erről beszélt a Világgazdaság makrogazdasági podcastorozata, a Bruttó legújabb adásában Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke.

  • Lehet, kisebb mértékben emelkedik a minimálbér, mint sokan várták

Éves szinten 8 százalékos minimálbér-emelkedés elegendő lenne, legalábbis a gazdaság teljesítőképessége alapján ennyi az indokolt, ezt mondta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a Világgazdaság podastsorozatának adásában, akivel a folyamatban lévő minimálbér-tárgyalásokról és a gazdasági kilátásokról is beszélgettek .

Rolek Ferenc elmondta, legfeljebb a jóslás kategóriájába tartozik, hogy mennyivel emelkedhet jövőre a minimálbér, a tárgyalások valójában csak most kezdődnek el. Annál is inkább, mert egyelőre még arra várnak, hogy a kormány megküldje nekik a jövő évi makroszámokat, amelyekből pontosan kiderülhet, hogy milyen gazdasági fejlődési pálya várható. Vannak ugyan előzetes elképzeléseik, de amíg nem látják a hivatalos adatokat, addig nem szívesen mondanak számokat. Pedig Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter ezt már több ízben megtette, a tárcavezető 11-12 százalékos éves átlagos minimálbér-emelkedésről beszélt, ez a dinamika abból következik, hogy 2027-re el kell érnie a magyar minimálbérnek a rendszeres bruttó keresetek 50 százalékát.

Én azt gondolom, hogy messze nem szükséges ennyi. Ami a célkitűzés és amiben mindhárom oldal egyetértett a VKF-en, hogy a minimálbér 2027 elejére érje el a bruttó rendszeres, havi átlagkereset 50 százalékát. Azonban amikor megállapítjuk idén év végén a béreket, nem leszünk ettől olyan messze

– mondta Rolek Ferenc, aki hozzátette, ez attól is függ, hogy az átlagbérek hogyan növekednek, amelyek azonban csak a gazdaság teljesítőképességével párhuzamosan tudnak bővülni, ugyanis nem lehet többet költeni annál, mint amennyit megtermelünk.

A teljes cikket a VG.hu-n olvashatják. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Minimálisan tovább csökkenhetett az infláció + videó

Minimálisan tovább csökkenhetett az infláció + videó

Nyolc hónapja töretlenül bővül a hazai fogyasztás, és ez augusztusban is folytatódott – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Szakértők a fogyasztás további bővülésével számolnak, ami nagy lökést adhat a gazdaság növekedésének is.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!