2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 03:40

Gazdaság

Közép-Európában egyedülálló beruházás valósult meg

Egyedülálló, egymilliárd eurós mezőgazdasági beruházás valósul meg Hegyeshalom és Bezenye határában. Közép-Európa legnagyobb paprika és paradicsomtermesztő kertészete mintegy ötezer embernek biztosít majd munkahelyet.

  • Közép-Európában egyedülálló beruházás valósult meg

Közép-Európában egyedülálló módon közel 330 hektár területen valósul meg a beruházás, amely az egész ország agráriumát erősíti – fogalmazott Nagy István. Az agrárminiszter hangsúlyozta: a fejlesztés segít abban, hogy nagy mennyiségű, minőségi exportáru jöjjön létre, magyar munkaerővel, magyar hozzáadott értékekkel, a legmodernebb üvegházakban.

„A beruházás üvegházas projektjén túl ugyanolyan fontos számunkra a magyar mezőgazdaság és kertészeti termékek exportjának fellendülését szolgáló 50 hektárra tervezett feldolgozó és logisztikai kapacitás, a legkorszerűbb árukezelő központ és hűtőház létrehozása, nem csak a felépítésre kerülő 30 hektáros üvegházban és az 50 hektárnyi tervezett szabadföldi kertészetben előállításra kerülő árunak, hanem a teljes magyar zöldség gyümölcs ágazat termékei számára jelenthet kiugrási lehetőséget az európai piacon” – mondta Nagy István.

A fejlesztés az elmúlt évtizedek legnagyobb komplex magyarországi agrár-és élelmiszeripari beruházása lesz, amely mintegy 1 milliárd euróból valósul meg.

„Azt tervezzük, hogy egy elosztóközpontot hozunk létre mezőgazdasági termények, például gyümölcsök számára. Úgy hallottam, hogy a termelők Kelet-Magyarországon az alma kilójáért 4 centet kapnak. De miért ne maradhatna helyben az értékteremtés? Éppen ezért azt tervezzük, hogy nem csak a tárolás, hanem a feldolgozás is Magyarországon történne, és innen látnánk el a európai piacot különböző termékekkel” – mondta Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója.

A beruházással a tervek szerint néhány éven belül a hazai agrárexport elérheti a 10 milliárd eurót, ezzel pedig tovább erősödhet Magyarország piaci jelenléte Európában és szerte a világon is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!