2020. február 19.,
szerda, Zsuzsanna napja

Közép-Európában egyedülálló beruházás valósult meg

Hír TV

2019. március 19., kedd 19:37, frissítve: kedd 19:51

Egyedülálló, egymilliárd eurós mezőgazdasági beruházás valósul meg Hegyeshalom és Bezenye határában. Közép-Európa legnagyobb paprika és paradicsomtermesztő kertészete mintegy ötezer embernek biztosít majd munkahelyet.

Közép-Európában egyedülálló módon közel 330 hektár területen valósul meg a beruházás, amely az egész ország agráriumát erősíti – fogalmazott Nagy István. Az agrárminiszter hangsúlyozta: a fejlesztés segít abban, hogy nagy mennyiségű, minőségi exportáru jöjjön létre, magyar munkaerővel, magyar hozzáadott értékekkel, a legmodernebb üvegházakban.

„A beruházás üvegházas projektjén túl ugyanolyan fontos számunkra a magyar mezőgazdaság és kertészeti termékek exportjának fellendülését szolgáló 50 hektárra tervezett feldolgozó és logisztikai kapacitás, a legkorszerűbb árukezelő központ és hűtőház létrehozása, nem csak a felépítésre kerülő 30 hektáros üvegházban és az 50 hektárnyi tervezett szabadföldi kertészetben előállításra kerülő árunak, hanem a teljes magyar zöldség gyümölcs ágazat termékei számára jelenthet kiugrási lehetőséget az európai piacon” – mondta Nagy István.

A fejlesztés az elmúlt évtizedek legnagyobb komplex magyarországi agrár-és élelmiszeripari beruházása lesz, amely mintegy 1 milliárd euróból valósul meg.

„Azt tervezzük, hogy egy elosztóközpontot hozunk létre mezőgazdasági termények, például gyümölcsök számára. Úgy hallottam, hogy a termelők Kelet-Magyarországon az alma kilójáért 4 centet kapnak. De miért ne maradhatna helyben az értékteremtés? Éppen ezért azt tervezzük, hogy nem csak a tárolás, hanem a feldolgozás is Magyarországon történne, és innen látnánk el a európai piacot különböző termékekkel” – mondta Hubert Schulte-Kemper, a FAKT AG elnök-vezérigazgatója.

A beruházással a tervek szerint néhány éven belül a hazai agrárexport elérheti a 10 milliárd eurót, ezzel pedig tovább erősödhet Magyarország piaci jelenléte Európában és szerte a világon is.