2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Közelít egy újabb világválság

Majd 10 évvel a világválság után újabb krízisre figyelmeztetnek a szakemberek. Az IMF vezérigazgatója a bankrendszer biztonságán kívül amiatt aggódik, hogy a kereskedelmi védővámok fékezik a növekedést, ez pedig visszaüthet.

  • Közelít egy újabb világválság

A Lehman Brothers 2008. szeptember 15-én ment csődbe. Ezen a napon kezdődött majd 10 évvel ezelőtt a globális pénzügyi válság. Pedig már egy évvel korábban William White kanadai közgazdász arra figyelmeztetett, a túlzott hitelezés óriási kockázatokkal jár. A jóslat valóra vált: a piacokon dominóeffektus indult be. A 30-as évek óta ez volt a legnagyobb recesszióval járó krízis, amelyen csak kormányzati mentőcsomagokkal tudtak úrrá lenni.

„A régi adósságokat új adósságokkal mentettük meg, ami abszurd. Az egész rendszer azért nem omlott össze, mert a jegybankok rátették a védő kezüket a pénzpiacokra. Ez azt jelenti számomra, hogy soha, ismétlem, soha nem tudunk kiszabadulni ebből a helyzetből, amelyben a központi bankoknak kell bennünket megmenteni a legrosszabbtól. Ennek nincs már többé köze a stabilitáshoz” – nyilatkozta Robert Halver a Baader Bank tőkepiaci elemzője. 

A tízmilliárd dolláros mentőcsomagok ellenére, a vezető közgazdászok szerint 10 éve nem volt ilyen sebezhető a pénzügyi rendszer mint most.

„Mindig sebezhető lesz a bankrendszer. Gondolom nem abból az helyzetből érkezik, amelyben korábban voltunk. Kölcsönt adtak embereknek, akiket nindzsáknak hívtak, nem volt bevételük, munkájuk, vagyonuk. Nem adunk kölcsönt olyanoknak, akikről tudjuk, nem fizetik vissza, és ez a probléma vezetett a pénzügyi válsághoz. De szerintem ha megint lesz hitelválság, hasonló a 10 évvel ezelőttihez, az más területről érkezik. Komoly fenyegetést jelent a kiberbűnözés. A héten láttuk a TSB vezetőjét lemondani a szörnyű bankrendszer. Ha egy hekker bejut a bankrendszerbe, és kitörli tartalékokat, az igen súlyos rendszerhiba lenne” – állítja Garry White, a Charles Stanley gazdasági elemzője. 

A válság időszakának brit pénzügyminisztere elsősorban a biztonság miatt fél.

„.... Szerintem, amire emlékezni kell, hogy hiba lenne, azt feltételezni, hogy egy újabb válság az elsőhöz hasonló módon robban ki. A következő talán egy kibertámadás vagy bármi lehet. Elterjedt nézet azonban, ami a pénzügyi rendszert illeti, hogy a pénzügyi rendszerek nagyon is hajlamosak a megrázkódtatásra, ha az emberek elveszítik a bizalmukat” – nyilatkozta Alistair Darling volt brit pénzügyminiszter. 

A nemzetközi valutaalap vezetője is esősorban a bankrendszer sebezhetősége miatt aggódik.

„Mivel nem tudjuk, honnan jön a következő válság, továbbra is roppant figyelmesnek kell lennünk, különösen, ami az árnyék bankrendszert illeti, különösen a pénzügyi technológiák játszanak szerepet a pénzügyi rendszerben, szem előtt tartva a stabilitást” – állítja Christine Lagarde a Nemzetközi Valutaalap, az IMF vezérigazgatója. 

Christine Lagarde szerint aggodalomra adhat okot az is, hogy a kereskedelmi korlátozások és a védővámok fékezik a növekedést. Ráadásul a vállalati hitelek, valamint az államadósságok mértéke a Lehmann Brothers csődje óta majdnem a duplájára, 70 milliárd dollárra nőtt. A jegybankok számára nem áll rendelkezésre olyan pénzügyi eszköz mint 2008 után. A törökországi és az argentin gazdasági válság is ennek a tünete - figyelmeztet a 10 évvel ezelőtti jóslat megfogalmazója.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

Lehet-e béke Izrael és Irán között? + videó

A Napi aktuálisban Novák Attila történész jelentkezett be élőben Izraelből. A vele való beszélgetésből a következő témák kerültek szóba: megfenyegette Izraelt az iráni elnök, ma volt a háború 200. napja, az amerikai elnökválasztás hatásai az izraeli konfliktusra, műholdfelvételek szerint egy légvédelmi radart talált el az izraeli válaszcsapás Iránban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!