2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Gazdaság

Kötelező betétdíjat kell majd fizetni?

Akár 20 százalékkal is drágábbak lehetnek a PET palackos és alumínium dobozos termékek, ha bevezetik a kötelező betétdíjat. A fogyasztó ezt vásárláskor fizetné meg, visszaváltáskor pedig visszakapná a pénzt. A gyártók szerint a betétdíj bevezetése 5 milliárd forintos árbevétel-csökkentést eredményezne az előállítóknak és a kereskedőknek, és tönkreteheti a szelektív hulladékgyűjtést is.

Kilencven forintba kerül egy másfél literes ásványvíz az egyik fővárosi boltban. Ha erre is betétdíjat kell fizetni, akkor már százhúsz forint lesz. A betétdíjról tartott konferencián a gyártók és a forgalmazók azt mondták: a drágulás miatt visszaesik majd a forgalom. „húszszázalékos fogyasztói árnövekedést jelentene, ami teljesen egyértelmű, és ezt kutatások és nemzetközi tapasztalatok is igazolják, hogy nemhogy átmeneti, hanem tartós visszaesést okoz a fogyasztásban” – fogalmazott Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács elnöke.


A javaslat szerint azért kellene 30 forintos betétdíjat fizetni az alumínium dobozokra és műanyag flakonokra, mert akkor nem kidobnák, hanem visszaváltanák azokat az emberek. Jelenleg másfél milliárd PET palacknak mindössze 20 százalékát hasznosítják újra Magyarországon. A többiből nehezen lebomló szemét lesz.

A Hulladékgazdálkodási Ügynökségnél úgy számolnak: országszerte 4-5 ezer visszaváltó automatát kellene telepíteni. A rendszer kialakítása hosszú távon viszont szerintük hasznot hozna. Szakértők szerint a betétdíj kivetése akadályozná a szelektív hulladékgyűjtés hatékonyságát.

A minisztérium szerint a javaslat hatására viszont kevesebb szemét érkezne a hulladéklerakókba, így nem 35 év alatt telítődnének, hanem 10 évvel később. A tervezetről még nem döntött a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!