2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Gazdaság

Kötelező bérpótlékot fizetni a vasárnapi munkavégzés után

Kötelező bérpótlékot fizetni a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzés után. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint mindegy, hogy egy vagy több műszakos, kis- vagy nagykereskedelmi egységről van-e szó, a vasárnapi munkavégzés után kötelező a dolgozóknak 50 százalékos bérpótlékot fizetni. A karácsonyi bevásárlási roham miatt több bolt nyitva lesz aranyvasárnap is.

Az egyik elektronikai üzletlánc illetékes vezetője azt mondja, hogy decemberben a megszokott 3-3 és félszerese a forgalom. Az eladók, pénztárosok többet dolgoznak az ünnepek előtt, van, akit vasárnapra rendelnek be. „Ahogy a törvényi keretekben is meg van határozva, vasárnapi pótlék az ötven százalék, illetve ehhez kapcsolódóan, hogyha együtt dolgozás van, akkor arra is vannak meghatározott százalékok, amiket meg kell kapniuk a kollégáinknak. Illetve a túlóra, az több lehetőséget magában, munkaidő keretben, itt lehet csúsztatni” – mondta Szánthó Balázs.

A Munka törvénykönyve ma már nem tesz különbséget a boltok között aszerint, hogy melyik tart nyitva rendeltetésszerűen vasárnap és melyik nem. „A Munka törvénykönyve – ez nagyon lényeges – nevesíti külön a kereskedelmet, tehát nem attól függ az ötvenszázalékos bérpótléknak az előírásai, hogy rendeltetésszerűen működik-e vagy sem, egy műszakos vagy több műszakos. Az is mindegy, hogy kis vagy nagy vállalkozás, a vasárnapi munkavégzés után jár az ötven százalék bérpótlék” – közölte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.


Ha vasárnap pihenőnapja lenne a munkavállalónak, de behívják dolgozni, akkor – az ötvenszázalékos bérpótlékon felül – százszázalékos túlórapótlékra is jogosult.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Egyre többen dolgoznak Magyarországon + videó

Márciusban 38 ezerrel dolgoztak többen, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az ezzel kapcsolatos résztelekről Pásztor Szabolcsot, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány kutatási igazgatóját kérdeztük.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!