Balatoni, budapesti és horvátországi iskolák diákjaiból álló csapatok sürgölődtek tavaly ősszel a Siófokon megrendezett balatoni gasztronómiai versenyen. A szakácsnak tanuló diákoknak kevés lehetőségük van, hogy megmérettessék magukat, ráadásul vágynak a modern tudásra is – mondja a siófoki szakképzési centrum vezetője.
Ezt felismerve Siófokon hamarosan olyan felnőtteknek szóló kétéves szakácsképzés is indul, amelyre érettségivel lehet csak beiratkozni, és neves séfek oktatnak majd. Az itt végzők pedig jó fizetésre számíthatnak, a Balatonnál dolgozó szakácsok 300ezer forintnál többet is hazavihetnek havonta, és egyre több az egész éves állás.
„Meg tudja részben közelíteni ugye azokat a nyugat-európai béreket, amiért a kollégák külföldön dolgoznak, sokan vannak, akiknek sokat számít az, hogy a családjuk közelében maradhatnak, mindig hazamehetnek esténként aludni a saját ágyukba, nem beszélve a hazautazás költségeiről egy külföldi munka kapcsán, én azt gondolom, hogy ez már ha nem is teljesen nyugat-európai bérszínvonal, de legalábbis elgondolkodtató” – így a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke, Hoffmann Henrik.
Hoffmann Henrik szerint az éttermi konyhák modernizálása is enyhíthetne a vendéglátóhelyek munkaerőhiányán, hiszen minél jobban gépesítettek a konyhai munkafolyamatok, annál kevesebb dolgozóra van szükség.