2021. január 16.,
szombat, Gusztáv napja

Kamatmentes hitelprogrammal segítenék a szektor erősödését

Hír TV

2018. november 12., hétfő 16:06, frissítve: hétfő 16:43

A nemzetközi versenyképességhez segítségre van szüksége a magyar élelmiszeripari vállalatoknak – hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hétfői konferenciáján. Nagy István agrárminiszter azt mondta: elképzelhető egy kamatmentes hitelprogram bevezetése, de a minisztérium átgondolná a védjegyek használatának kérdését is.

5 és fél éve működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A szervezet elsődleges célja az agrár- és élelmiszeripari szektor erősítése, a versenyképesség támogatása. Hétfőn a NAK szervezésében egy fővárosi szállodában tartottak élelmiszeripari konferenciát, melyen a szakma képviselői mellett az agrárminiszter is részt vett.

A kamara elnöke úgy fogalmazott: a piac szereplőinek meg kell felelniük az új kihívásoknak.

„Azt látjuk, hogy a hipermarketekben nincsenek évszakok, ott mindig minden kapható, és bizony ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, és a siker érdekében nyitottnak kell lenni azokra a megoldásokra, amelyek ezekre a kihívásokra adandók. Az erre adott válaszok a siker kulcsa, hogy tudunk megfelelni ezeknek a kihívásoknak” – mondta Győrffy Balázs.

Az agrárminiszter azt mondta: minőségben nem lehet kompromisszumot kötni, míg mennyiségben a legtöbbre kell törekedni. A miniszter szerint a tőkehiány az egyik legnagyobb problémája az élelmiszeripari cégeknek, ezért a következő években egy akár kamatmentes hitel bevezetésére is sor kerülhet.

„A részletekről az egyeztetések éppen a napokban kezdődnek, én a szándékot szerettem volna jelezni az élelmiszeripari vállalkozások előtt. Gondolkodjunk közösen, hogy mik azok a feltételek, amelyekkel Ők hajlandóak igénybe venni ezeket a konstrukciókat, és hogy mi az a mérték, amellyel nekünk gondolkodnunk kell. Most indulnak meg majd ezek a tárgyalások azt gondolom, hogy ennek a jövő esztendő lesz a megvalósulása” – mondta Nagy István.

Az agrárgazdasági kamara alelnöke szerint a követező uniós költségvetési ciklusig nyújthat segítséget egy állami hitelkonstrukció a cégek számára.

„Most kifut egy EU-s támogatási ciklus, és a ciklus vége és a következő ciklus érdemi elindulása között lesz egy olyan átmeneti időszak, amikor nem áll majd rendelkezésre uniós forrás. Ebben az időszakban egy ilyen tőkealap, amelyik kedvezményes lehetőséggel ad beruházásokhoz, fejlesztésekhez hitelt, az valószínűleg segíti azokat, akik éppen ebben az időszakban próbálnak majd fejleszteni” – fejtette ki Éder Tamás.

Az agrárminiszter és a szakma képviselői beszéltek a szakemberhiányról is. Ezzel kapcsolatban a miniszter azt mondta: akkor lehet vonzó az élelmiszeripari pálya a fiatalok számára, ha megismerhetik az új technológiákat, ezért arra kérte a cégvezetőket, tartsanak nyílt napokat az iskolásoknak.