2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Gazdaság

Jelentősen csökkentek az üzemanyagárak Németországban

Jelentősen csökkentek az üzemanyagárak Németországban az utóbbi hetekben, a Super E-10 prémium benzinfajta ára már az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti szinten áll - jelentették német hírportálok csütörtökön az ADAC autóklub adatai alapján.

  • Jelentősen csökkentek az üzemanyagárak Németországban

 

A legnagyobb német autós érdekvédelmi szervezet kimutatása szerint a Super E10 literenkénti országos átlagára szerdán 1,785 euró volt. Ez 6,4 centes csökkenés az egy héttel korábbihoz képest.

Az autózási főszezonra, a június-augusztusi időszakra biztosított üzemanyagadó-kedvezmény hatását kiszűrve ez a fajta benzin legutóbb február 23-án, az Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindítása előtti napon volt olcsóbb.

A dízel ára is hasonló mértékben csökkent, a literenkénti átlagár 1,899 euró volt szerdán, ami 6,5 centes csökkenés heti összevetésben. Ez az üzemanyag is az ukrajnai háború eleje körüli időszakban - március 3-án - volt olcsóbb legutóbb.

Az árak csökkenése elősorban a nyersolaj világpiaci árának mérséklődésének tulajdonítható - írta elemzésében az ADAC, rámutatva, hogy a Brent típusú olaj hordónkénti ára egy hét alatt nagyjából 5 dollárral csökkent, 94 dollárról a 89 dollár körüli szintre.

További fontos tényező a piaci verseny erősödése, a töltőállomások ismét egyre inkább igyekeznek az áraik csökkentésével magukhoz csábítani a tankolásra készülő autósokat.

Azonban 2022 így is az üzemanyagár-rekordok éve Németországban, főleg Oroszország Ukrajna elleni támadása miatt - emelte ki az érdekvédelmi szervezet. A január-októberi időszakban a Super E10 literenként átlagára 1,880 euró volt, jelentősen, 29,1 centtel meghaladva az előző, 2012-ben regisztrált rekordot. A dízel utóbbi tíz havi, literenkénti átlagára 1,957 euró volt, ami még nagyobb, 47,9 centes emelkedés 2012-höz képest.

Ugyancsak figyelemre méltó, hogy 2022-ben októberig bezárólag egyetlen olyan hónap sem volt, amikor a Super E10 vagy a dízel az előző, 2012-es rekordév átlagértéke alatt volt - tették hozzá az ADAC üzemanyagpiaci gyorselemzésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!