2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

Jelentős többlettel zárt a költségvetés januárban

Az év első hónapjában az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 198,8 milliárd forintos többlettel zárt - közölte hétfőn kiadott gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

  • Jelentős többlettel zárt a költségvetés januárban

A központi költségvetés 180,5 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 22,4 milliárd forintos többlettel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 4,1 milliárd forintos hiánnyal zárták a januárt.

Tavaly januárban 90,4 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, amihez a központi költségvetés 40,8 milliárd forinttal a társadalombiztosítási alapok 23,8 milliárd forinttal, az elkülönített állami pénzalapok pedig 25,7 milliárd forinttal járultak hozzá.

A jelenlegi becslések szerint 2021-ben a GDP 6,5 százalékára várható az államháztartás uniós módszertan szerinti hiánya - tette hozzá a minisztérium közleménye.

A járványügyi védekezésre fordított összeg 60 milliárd forint volt januárban. A kiadások közül a minisztérium közleménye kiemelte a Modern városok program céljaira kifizetett 42 milliárd forintot, valamint a közlekedési ágazati programokra folyósított 23,8 milliárd forintot.

A közlemény emlékeztetett arra is, hogy január 1-jétől sor került a nyugellátások és egyes más ellátások (többek között rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, fogyatékossági támogatás, házastársi pótlék) 3 százalékos emelésére is.

Közleményében a Pénzügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai az idei évet is alapvetően befolyásolják. A költségvetés továbbra is maradéktalanul biztosítja a járvány elleni védekezéshez és a gazdaság újraindításához szükséges forrásokat.

A kormány célja, hogy a magyar gazdaságot a járvány visszaszorítását követően mielőbb újraindítsa. Ehhez kulcsfontosságú a vállalkozások támogatása, a kormány ezért a beruházás-ösztönzési programok, az adócsökkentések és a bértámogatások mellett kamatmentes újraindítási gyorskölcsönnel is segíti a vállalkozásokat.

Ebben az évben is folytatódik az adócsökkentés politikája, így január 1-jétől a kisvállalati adó kulcsa 12 százalékról 11 százalékra mérséklődött, az otthonteremtési akcióterv keretében pedig az új építésű lakások értékesítésére vonatkozó általános forgalmi adó mértéke ismét 5 százalékosra csökkent.

A gazdaságra gyakorolt negatív hatás enyhítésére a vendéglátó és turisztikai szektorban tevékenykedő vállalkozók tavaly novembertől 2021. január végéig kaptak mentességet a munkáltatói adóterhek megfizetése alól. Emellett a kormány 2021. január 31-ig meghosszabbította a bértámogatási programot a turizmusban és a vendéglátásban, valamint a programot kiterjesztette az utazásszervezéssel foglalkozó vállalkozásokra is. Az így megítélt bértámogatásokat a bürokratikus akadályok leküzdése érdekében a kormány előfinanszírozza - sorolta a PM. A Gazdaság-újraindítási akcióterv keretében a kormány további támogatásokról is gondoskodik, tették hozzá.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!