2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Izer Norbert: Egyre többen vállalkoznak

Már több mint 608 ezerre nőtt az egyéni vállalkozók száma. A kedvező adózás, az egyszerű szabályok és a rugalmasság miatt egyre népszerűbb az egyéni vállalkozás, a katások több mint 90 százaléka is ezt a vállalkozási formát választja - tájékoztatta a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára pénteken az MTI-t.

  • Izer Norbert: Egyre többen vállalkoznak

    Izer Norbert közölte: jelenleg 460 ezer katást tart nyilván az adóhivatal, ebből 426 ezer egyéni vállalkozó.

    Az egyéni vállalkozás az egyik ideális vállalkozási forma, hiszen a vállalkozás indítása gyors, könnyű és ingyenes, ráadásul otthonról, kényelmesen online is intézhető - hívta fel a figyelmet Izer Norbert. Az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdését legegyszerűbben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról elérhető Webes Ügysegéden keresztül lehet bejelenteni, amelyhez semmi más nem kell, csak ügyfélkapu-regisztráció.

    A kezdő vállalkozók körében különösen népszerű ez a forma, de nemcsak azért, mert a díj- és illetékmentességnek köszönhetően sokkal költséghatékonyabb, mint a cégalapítás, hanem azért is, mert könnyen, és lényegében bármikor át lehet térni az egyéni céges működésre - részletezte az államtitkár. Az egyéni vállalkozás megszüntetése is jóval egyszerűbb, mint egy gazdasági társaságé - tette hozzá.

     2010. óta a vállalkozás szüneteltethető, akár egy hónapra is felfüggeszthető a vállalkozási tevékenység - hangsúlyozta Izer Norbert.

    Mint írta: nagy előny ez a céges létformával szemben, hiszen a szünetelés időtartama alatt fő szabály szerint semmilyen közterhet nem kell fizetni. Az államtitkár megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány idején sokakon segített ez a lehetőség. 2021-ben például 162 ezer egyéni vállalkozó szüneteltette - jellemzően néhány hónapig - a tevékenységét.

     A vállalkozói tevékenységet legfeljebb három évig lehet szüneteltetni. Az egyszerű szabályok itt is érvényesek, a bejelentés online is megtehető, és akár már a bejelentés másnapjától szünetel is a tevékenység - ismertette Izer Norbert.

    Több mint 150 ezer katás, azok akik a koronavírus-válság által leginkább sújtott ágazatokban tevékenykedtek, a járvány kitörését követően speciális segítséget is kaptak, hiszen tavaly négy hónapig mentesültek a kata megfizetésének kötelezettsége alól - idézte fel az államtitkár.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!