2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

ITM: Fellendülésben bíznak a gazdasági élet szereplő

Bíznak a fellendülésben a gazdasági élet szereplői, a munkahelyvédelmi intézkedéseket a kihívással arányosnak tartják, és egyre kevesebben szorulnak állami segítségre - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

  •  ITM: Fellendülésben bíznak a gazdasági élet szereplő

György László a szakmai kamarákkal és a vállalkozói érdekképviseletekkel tartott egyeztetést követően közölte, hogy a 2010 óta felépített egyensúlyt a koronavírus-járvány okozta válság nem sodorta veszélybe, az intézkedések pedig újabb járványhullám esetén is fenntarthatók.

A gazdaságvédelem azokat segíti a leghatékonyabban, akik a leginkább megérezték a válságot, így elsősorban a feldolgozóipart, a kereskedelmet, az idegenforgalmat és a vendéglátást - tette hozzá.

Az államtitkár közlése szerint bizakodó hangulatról számolnak be a külföldi szervezetek is, ami a Magyarország számára fontos külpiacok mielőbbi helyreállását vetíti előre. György László a rendezvényen ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv intézkedéseinek eddigi eredményeit is. Összesítése szerint több mint 1 millió munkavállalót támogat a kormány, köztük csaknem 170 ezer álláskeresőt, és majdnem félmillió munkahely megtartását. Több mint 150 ezren éltek a kisadózók adójának elengedésével, 210 ezer munkavállaló után nem kell járulékokat fizetni átmenetileg, és majdnem 62 ezren vesznek részt az Újratervezés program informatikai alapképzéseiben.

A munkahelyteremtő támogatások több mint 18 ezer embert segítettek vissza a munkaerőpiacra. Egyre aktívabbak az egyévi vállalkozók is, hiszen májusban több mint 10 ezren, és ebben a hónapban is több ezren kezdték újra a tevékenységüket azok közül, akik a válság miatt a nemrég a felfüggesztés miatt döntöttek. Az államtitkár várakozása szerint a vállalkozásokat segítő magyar, hightech és zöld kiírás 100 milliárd forintra emelt keretösszege várhatóan fedezni fogja a szabályos kérelmek igényeit, vagyis forráshiány miatt senkit nem utasítanak el. A pénteken zárult pályázat csaknem 5,5 ezer jelentkezője megközelítőleg 170 milliárd forint beruházást vállalt. Nem ez az egyetlen pályázat ugyanakkor, amely igazolja, hogy a kormány elkötelezett a zöld gazdaság fejlesztése mellett - hangsúlyozta György László a Zöld nemzeti bajnokok programra utalva. Ennek a támogatásait már a múlt héten bővítették, így a vissza nem térítendő támogatás felső határa cégenként 100 millió forintról 400 millió forintra, a pályázati keretösszeget is 3,85 milliárd forintról 7,3 milliárd forintra nőtt. Az államtitkár kedvező visszajelzésként értékelte, hogy egyre kevesebben kérnek munkahelyvédelmi bértámogatást. A lehetőséggel 11,7 ezer vállalkozásnál 174,6 ezer munkavállaló élt eddig, de az elmúlt egy hétben már alig 10 ezerrel nőtt a támogatottak száma. A kérelmek mindössze néhány százalékát kell elutasítani, például olyan munkahelyeken, ahol a válság nem okozta a forgalom csökkenését. A támogatott munkaadók 95 százaléka mikro- és kisvállalkozás, akik örömmel fogadják, hogy a pályázati ügyintézés egyszerű és gyors - tette hozzá. A kutatási-fejlesztési bértámogatást György László európai szinten is egyedülállónak nevezte, hangsúlyozva, hogy a program nem csupán az innovációban dolgozók itthon maradását, de új álláslehetőségek megteremtését is segíti. Az érintettek tudása tehát - mint fogalmazott - az erős nemzetközi versenyben is Magyarországon hasznosul. Mostanáig 866 vállalat nyújtott be kérelmet több mint 16 kutató és fejlesztő alkalmazott bértámogatására. A kedvező elbírálás aránya 85 százalék. Budapest és Pest megye mellett különösen sokan pályáztak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Veszprém megyéből - derült ki az összesítésből. A közfoglalkoztatottak számának emelkedése megállt, három hete 88 ezer embernek biztosít megélhetést, de akár 200 ezret is képes befogadni. A növekedés ugyanakkor a korábbi hónapokban is jelentéktelen, mindössze néhány ezres volt. A gazdaságvédelemhez kapcsolódó hitel- és garanciaprogramokra mostanáig 212,6 milliárd forint igény érkezett, ebből 53,2 milliárd forint a leszerződött hitelállomány összege. A kereskedelmi bankok június végéig több mint 300 milliárd forint hitelügylet megkötésére számítanak - közölte az ITM államtitkára.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!