2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Gazdaság

ITM-államtitkár: Továbbra is lehet jelentkezni a high-tech és zöld magyar pályázatra

Továbbra is lehet jelentkezni a high-tech és zöld magyar pályázatra, keresik annak lehetőségét, hogy megduplázzák a támogatás 50 milliárd forintos keretösszegét - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

  • ITM-államtitkár: Továbbra is lehet jelentkezni a high-tech és zöld magyar pályázatra

György László kiemelte, hogy eddig 4070 mikro-, kis- és közepes vállalkozás adott be kérelmet, a jelentkezők 153 milliárd forintnyi beruházást valósítanának meg 101 milliárd forint támogatással, a konstrukció több mint 102 ezer munkahely megvédését segíti.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy hétfőtől lehet jelentkezni a Zöld nemzeti bajnokok pályázat előminősítésére. A társadalmi egyeztetésre bocsátott konstrukciót módosították, 3,8 milliárd forintos keretösszegét 7,3 milliárd forintra emelték; az energiahatékonyság, az elektromobilitás, a vízfelhasználás, valamint a körforgásos gazdaság területén működő vállalkozások nyújthatnak majd be kapacitásaik bővítésére pályázatot - jelezte az államtitkár.

Az újdonságok között György László beszámolt arról is, hogy elindult a statégiai vállalatokban való külföldi tulajdonszerzés bejelentésének kötelezettsége; bejelentés még nem érkezett. Mint mondta, szeretnék elkerülni, hogy ellenséges szándékkal szerezzenek külföldiek tulajdont hazai statégiai vállalatokban, ugyanakkor minden olyan fúziót és beruházást támogatnak, ahol az eladó, valamint a magyar munkavállalók érdekeit és a hazai hozzáadott érték növekedését szolgálja a tranzakció.

A gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásának előrehaladásáról szólva az államtitkár elmondta: a gazdaságvédelemhez kapcsolódó összes intézkedéssel több mint 1,2 millió magyar munkavállalót támogat a kormány. Álláskeresési támogatást csaknem 176 ezren kapnak, a Diákhitel pluszt több mint 13 ezer hallgató vette igénybe, a különböző támogatási programokkal 427 ezer munkahelyet védenek meg, alapozó informatikai képzésen több mint 61 ezren vesznek részt, a munkahelyteremtő programokkal pedig több mint 70 ezer új munkahely létrejöttéhez járulnak hozzá. A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) elengedésének lehetőségével több mint 150 ezren élnek.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a közfoglalkoztatásban kevesebb mint 88 ezren vesznek részt, az egy héttel ezelőttihez képest 600-zal csökkent a számuk.

Munkahelyvédelmi bértámogatást eddig 10 720 vállalkozás igényelt, ez 948-cal több, mint egy héttel ezelőtt, a támogatott munkavállalók száma csaknem eléri a 165 ezret. Az elbíráltakon belül 93 százalékos a támogatott kérelmek aránya, de a nem támogatottak 70-80 százalékát is be lehet adni kijavítva újra, mert adminisztrációs hibát követtek el a benyújtók. Az igénylők 95 százaléka mikro-, kis- és közepes vállalkozás, a bértámogatással tehát hatékonyan érik el a legkisebb vállalkozásokat is - hangsúlyozta György László.

A kutatás-fejlesztésben dolgozók bértámogatására 840 vállalkozás adott be kérelmet, a támogatott munkavállalók száma csaknem 15 500. Az államtitkár kiemelte: ez a bértámogatás speciális magyar támogatási forma. Mint mondta, a kutatás-fejlesztésben dolgozók a legnagyobb hozzáadott értéket termelő munkavállalók, nagy a verseny a világban értük, nehéz őket megtartani, ebben segít az állami támogatás.

Munkahelyteremtő bértámogatásra 8384 vállalat nyújtott be kérelmet, 12 682 új munkahely jön létre ebben a konstrukcióban - ismertette.

György László kitért arra, hogy az államilag támogatott új típusú hitelkonstrukciókra - Széchenyi Kártya program, Agrár Széchenyi Kártya program, az Exim Bank és a Magyar Fejlesztési Bank hiteltermékei - eddig 3195 kérelem érkezett 114 milliárd forint értékben.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a vállalkozói információs portálra (VALI) is, ahol összesen 2025 képzést találnak az érdeklődők, köztük ingyeneseket vagy a járvány alatt ingyeneseket.

ITM-államtitkár: várakozáson felüli az érdeklődés az elektromosjármű-vásárlást támogató pályázaton

Felülmúlta a várakozásokat az érdeklődés a tisztán elektromos autók és segédmotoros kerékpárok beszerzésének támogatására hétfőn reggel 8-kor megnyílt, 5 milliárd forint keretösszegű pályázaton, már az első órákban csaknem 900-an nyújtottak be pályázatot, az igényelt támogatás mértéke meghaladta a 4 milliárd forintot - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kaderják Péter hozzátette, a pályázatban az egyéni vásárlók mellett a személyszállítási szolgáltatást nyújtó taxisok és a futárszolgáltatással foglalkozó vállalkozások is kérhettek támogatást elektromos gépjárművek beszerzéséhez.

Kiemelte, a taxisok részéről volt a legintenzívebb az érdeklődés, a pályázataikban igényelt támogatások összege megközelítette a számukra az 5 milliárd forintból elkülönített 2 milliárd forintos keret határát.

Kaderják Péter elmondta, a tisztán elektromos meghajtású gépjárművek beszerzésére kiírt pályázat támogatási rendszerét - a februárban kidolgozott klíma- és természetvédelmi akciótervnek megfelelően - úgy alakították ki, hogy az minél szélesebb körben segítse elő a közlekedés zöldítését és a pályázókat az olcsóbb, a kisebb árkategóriájú elektromos autók felé terelje. Ezért a vissza nem térítendő támogatás összege 11 millió forintos beszerzési ár alatt a 2,5 millió forintot is elérheti gépjárművenként, a 11-15 millió forint közötti autóknál a támogatás maximum 500 ezer forint.

Ezen felül az idei pályázatot két speciális körre, a taxisokra és a futárszolgáltatást nyújtó vállalkozásokra is kiterjesztették, az államtitkár szerint a taxisoknál azért fontos a tisztán elektromos meghajtású gépkocsik beszerzésének támogatása, mert ők tevékenységükkel befolyásolják a városok életminőségét. A döntés értelmében a pályázatban a beszerzési ár 55 százalékáig igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást a személyszállító vállalkozók.

Közölte, a futárszolgáltatást nyújtó vállalkozásoknál a pályázattal a gépjárműparkok cseréjét kívánják elősegíteni, ezért az érintett vállalkozások elektromos segédmotoros kerékpár, azaz robogó vásárlásához igényelhetnek támogatást.

Kérdésre válaszolva Kaderják Péter elmondta, az igénylések kiértékelése után dönthetnek a rendelkezésre álló támogatási keretösszeg növeléséről.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Az Unió szerint nem okoz problémát Ukrajna kőolajszállítási korlátozása

Nem áll fent probléma sem Magyarország, sem Szlovákia esetében amiatt, hogy Ukrajna kőolajszállítási korlátozást vezetett be az orosz Lukoil cégre – jelentette ki Olof Gill, az Európai Bizottság illetékes szóvivője Brüsszelben, az uniós végrehajtó testület szokásos napi sajtótájékoztatóján csütörtökön.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!